97 soorten gevaarlijk speelgoed in tien jaar

De voorbije tien jaar werden 78 speelgoedartikelen uit de handel genomen door de overheid en nog eens 19 door de producent. 51 artikelen werden aangepast door de producent of de distributeur. Dat deelde minister van Consumentenzaken Paul Magnette (cdH) mee aan senator Hugo Vandenberghe (CD&V).

wverhaert

Die laatste had vastgesteld dat de Europese Unie in 2007 409 verschillende soorten speelgoed uit de handel liet nemen. Dat is een stijging van 85 procent in vergelijking met 2006. De senator wilde weten hoe het in België zat gedurende de voorbije tien jaar.

Magnette antwoordde dat de jongste tien jaar voor 1.332 soorten onveilig speelgoed een dossier werd geopend. In 934 gevallen (70 procent) leidde dat tot niets omdat de artikelen niet in België verkocht werden.

Poppen

In totaal werden in België 97 onveilige soorten speelgoed uit de handel genomen. Dat is 7,3 procent van alle gesignaleerde onveilige speelgoedartikelen.

Het ging in volgorde van belangrijkheid om: poppen en pluche figuren, plastic figuurtjes, educatief speelgoed en waterjojo’s. De twee meest voorkomende risico’s bij speelgoed zijn de aanwezigheid van kleine deeltjes die bij kinderen tot verstikking kunnen leiden en chemische stoffen (ftalaten en lood in verf).

Geen voorafgaande controles

Magnette zegde dat België van de Europese Unie geen voorafgaande controles op speelgoed mag doen en ook geen vergunningenstelsel voor speelgoed mag invoeren.

Producten van buiten de Europese Unie worden gescreend door de douane, distributeurs en producenten van speelgoed (van opslagruimte tot winkelrek) worden gecontroleerd door de federale overheidsdienst Economie.

Gerichte controles

De minister werkt momenteel aan een project voor gerichte controles bij die producenten en distributeurs. Daarbij wordt vooral gekeken naar de bedrijfscultuur inzake veiligheid van hun producten.

JDW

Niet te missen