Laat de koude je niet (opnieuw) verrassen

De winterkoude is het land nog niet uit. Onze weermannen en -vrouwen voorspellen opnieuw winterse taferelen voor komende week. Hoog tijd om de nodige voorzorgen te nemen.

wverhaert

"Tijdens de vorige winterprik hebben heel wat mensen moeten ondervinden hoe gevoelig watermeters en andere delen van de waterleiding zijn voor koude", aldus Alain T'Syen, woordvoerder van Pidpa.

Ellende

"Het gevolg was heel wat ellende met bevroren watermeters die moesten vervangen worden en lekken die dienden te worden hersteld. Nu de temperaturen opnieuw zakken, vragen wij onze gebruikers om extra aandacht te hebben voor de bescherming van de watermeter en andere delen van de waterleiding tegen koude".

Scheurtjes

Water zet bij bevriezing uit. Voor watermeters en waterleidingen, die in de winter niet beschermd zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Door de uitzetting van het ijs ontstaan scheurtjes in de leidingen.

Na ontdooiing van het ijs zien we pas de schade en de ellende die de vorst heeft aangericht: lekken in de waterleiding met eventueel waterschade als gevolg. "Vergeet dus niet dat ook uw waterleiding op sommige momenten best wat bescherming kan gebruiken."

Enkele tips:

* Scherm de leidingen af van de tocht van ramen, deuren of kelderluiken. * Breng zonodig beschermde isolatie aan tussen de buitenmuur en de waterleiding. * Bij extreme koude is het in je eigen belang om isolatie aan te brengen rond de leidingen zelf. * Draai, voor je de woning voor een langere periode verlaat, de hoofdkraan dicht. Laat vervolgens de binnenleidingen leeglopen. Stilstaand water bevriest immers sneller.

Is uw leiding toch bevroren?

* Is de waterleiding niet gescheurd, tracht ze dan geleidelijk aan te ontdooien. (bv. met een haardroger). Te hevige opwarming kan de leiding immers nog doen barsten.

* Stel je wel een leidingbreuk vast, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af, zodat er geen lekwater kan verloren lopen. Raadpleeg een loodgieter voor de herstelling van de binnenleiding.