Hoe bereiden de Slimste Mensen zich voor op de finaleweek?

Het doorgaans welingelichte weekblad Story heeft de finalisten van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ alle nummers van de jongste zes maanden cadeau gegeven. Hebben ze zich voorgenomen om die stapel nog naarstig te blokken? We vragen het ze zelf.

kscherpenberg

Maandag

Jan De Corte: “Het enige wat ik doe, is ervoor zorgen dat ik kalm en rustig ben. Na zoveel jaren in het theater ben ik gewend om met spanning om te gaan en een camera jaagt me al lang geen angst meer aan. Voor de rest doe ik niks. Ik lees geen kranten of geen boekskes. Ik kijk wel veel televisie.”

Johan Vandelanotte: “Ik doe mijn werk, zoals altijd, en verder niks. Soms krijg ik links of rechts van iemand een lijstje met de boodschap dat het misschien nog van pas kan komen. Zo heb ik papiertjes in mijn zak gestoken met de grootste meren van de wereld en de Nobelprijswinnaars voor de vrede. Ik bekijk dat dan even, maar ga dat niet van buiten blokken. Ik hoop dat ik een paar vragen over basketbal krijg, maar die stellen ze nooit. Als het over sport gaat, is het altijd voetbal of wielrennen.”

Goedele Liekens: “Ik heb me deze keer grondig voorbereid. Ik heb een beetje op mijn eten gelet, want die paar kilo’s extra zag je op tv, ik ben naar de kapper geweest en ik heb een nieuwe bril gehaald. Ik lees elke dag twee kranten en verder zie ik het wel. Ik vind het geweldig dat ik in de finale zit. Had ik nooit gedacht. Het probleem is dat ik de enige vrouw ben. Overal word ik aangemaand om de eer van de vrouwen hoog te houden. Komaan, zeg.”

Dinsdag

Bart De Wever neemt de plaats in van de afvaller van maandag

Bart De Wever: “Ik leid een veel te druk leven om me ook nog voor te bereiden op ‘De slimste mens’. Wat ik wel doe, is bijvoorbeeld kijken wie de eerste vijf waren in de Gouden Schoen. Ik heb smakelijk gelachen toen ik las dat ik in de voorronde werd begeleid door mental coaches. Mental coaches!? De eerste was mijn chauffeur. Diens verdienste bestond erin dat hij bij zijn moeder een stapel Dag Allemaals had meegenomen. De andere was mijn medewerkster Liesbeth. Dát is een echte quizzer, die weet veel meer dan ik. Zij was het die me voor de uitzending bestookte met wetenswaardigheden. Er was ook sprake van de doos die ik bij had. In die fameuze doos zaten die Dag Allemaals en nog wat Story’s. Vakliteratuur dus.”

Woensdag

Freek Braeckman neemt de plaats in van de afvaller van dinsdag Freek Braeckman: “Ik ga bij voorkeur een week op retraite in de abdij van Orval. Je hebt daar van die kamertjes voor bezinnelingen, net naast de opslagplaats van de brouwerij. Ideaal! Voor de rest niet anders dan anders. Niet naar de uitzendingen kijken, wél de kranten lezen, zoals altijd, en de moeilijke namen twee keer luidop herhalen. Je weet maar nooit. En zien dat ik op tijd in de studio ben, natuurlijk.”

Donderdag

Lieven Verstraete neemt de plaats in van de afvaller van woensdag.

Lieven Verstraete: “Voor de gewone afleveringen heb ik niks speciaals gedaan; ik ga dat ook niet doen voor de finale. De dag van de opname neem ik vrij. Voor de middag ga ik een uurtje joggen, na de middag doe ik de strijk en hoe het ‘s avonds afloopt, dat zie ik dan wel.”

Jaak VANDYCK