Revolutionair vermageren met ‘darmcondoom’

De maagring of maagverkleining wordt in de toekomst misschien overbodig. In het Academisch Ziekenhuis van Maastricht (AZM) wordt de EndoBarrier, een nieuwe vermageringstechniek, uitgetest bij mensen met obesitas. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

mgeysmans

De EndoBarrier is een 60cm lang ‘condoom’ in teflon dat in de twaalfvingerige darm wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het eten er niet in contact komt met de verteringssappen. Zo remt men de opname van voedingsstoffen en calorieën af. Een operatie is niet nodig, de EndoBarrier wordt gewoon via de mond ingebracht.

Het AZM is het enige ziekenhuis in Europa dat de nieuwe techniek sinds 2007 onderzoekt. “Momenteel weten we dat mensen met een EndoBarrier in drie maanden 20% van hun gewicht verliezen”, vertelt dr. Nicole Bouvy, hoofd van het onderzoeksteam.

Positieve resultaten De arts vindt de resultaten voorlopig “alleen maar positief”. “De mensen ondervinden geen hinder en we zien nog geen complicaties.” De EndoBarrier is een 60cm lange teflonbuis. Foto HBvL Binnenkort wordt getest of het condoom langer dan zes maanden kan blijven zitten. “Als die resultaten goed zijn, komt de EndoBarrier beslist op de markt.”

Niet te missen