“We zijn net supersterren”

Een luxueuze poëzietaxi tufte gisterenmiddag, op Gedichtendag, door het centrum van Peer. Tijdens de gratis ritjes werd op de achterbank poëzie voorgelezen. De leerlingen van Buso Sint-Elisabeth in Wijchmaal waren behoorlijk onder de indruk. Van de limousine, maar ook wel een beetje van de gedichten.

Juf Hanne en juf Sabine staan met hun leerlingen stipt om 14 uur de limousine op te wachten aan de bibliotheek, start- en eindpunt van de poëzietaxi. Ze hebben net een workshop gedichten schrijven achter de rug. “Ik dacht: Gedichtendag, saai”, zegt Kenny. “Maar met al die verrassingen begint het nu wel plezant te worden: een gedichtentaxi en nu ook nog de krant en de radio die hier zijn...”

Een blauwgrijze Daimler Vanden Plas parkeert intussen voor de bieb. “Vijftig jaar oud”, zegt taxichauffeur Ignace. “Heel milieuvriendelijk: hij gebruikt amper 30 liter per 100 kilometer (grijnst).” Goed voor de poëzie, minder voor het milieu.

Wagenziek

Carla van voorleesclub Les Liseuses Fabuleuses leest ‘Siberië’ van Bart Moeyaert en ‘De laatste roker’ van Driek van Wissen voor terwijl de limousine door Peer snort. “Wagenziek? Ik heb het wel eens voelen opkomen”, zegt Carla. “Gelukkig zijn het maar korte gedichtjes en zijn we met z’n tweeën, zodat we kunnen afwisselen.”

“Hebt ge ook gedichten die helemaal over de liefde gaan? Dat is romantisch: kaarslicht, rozenblaadjes...”, slaat Kenny’s fantasie op hol. Helaas, het wordt iets over Chinezen die honden eten.

Ook Claudia, Marlon, Oxana en Nasim hebben het behoorlijk zitten na hun poëtisch ritje door de stad. “Wat een coole auto, we waren net supersterren”, klinkt het. “Zo wil ik er later ook eentje. Mijn partner rijdt en dan doen we samen een romantisch toerke.”

Met gedichten? “Dat moet niet, maar een keer per jaar mag het gerust.”

JoM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio