‘Dinosaurussen’ Frans en Herman exposeren samen

“Het gesleur met doeken en kaders lukt niet meer zo goed. We kunnen in feite niet meer uit de voeten, maar we hebben mekaar een beetje opgejut.” Dat zeggen kunstenaars Frans Van Rompaey en Herman Van Vinckenroye, die ondanks zware mobiliteitsproblemen toch nog eens hun werken willen tonen aan het grote publiek.

Herman Van Vinckenroye is zowat het monument van de Alkense kunstkring Alkarte. Vijfentwintig jaar lang was hij de bezielende voorzitter van de kunstkring. Samen met het Davidsfonds en toenmalig schepen Theo Cosemans had hij ook zijn inbreng in de uitbouw van kunstgalerij Alkarte. Van Rompaey verwierf vooral bekendheid als cartoonist onder het pseudoniem sNARf, was huistekenaar voor de voetbalcartoons van STVV, maar liet zijn werken ook bewonderen in sportmagazines en dagbladen.

Privacy

De ziekte waarmee Frans kampt, zorgde voor een ommekeer in zijn carrière. “Cartoons moet je heel herkenbaar en punctueel tekenen, en dat lukt nu niet meer zo goed.” Frans keerde daarom terug naar de schilderkunst, maakte een reeks zelfportretten en werkt nu aan een verzameling portretten van politieke figuren: gouverneur Stevaert, ministers Veerle Heeren en Marino Keulen, Marc Eyskens, sp.a-voorzitster Caroline Gennez en het Truiens schepencollege heeft hij al geportretteerd.

“Ook het Alkens schepencollege kreeg een uitnodiging, maar de schepenen lieten beleefd weten dat ze dat een inbreuk op hun privacy vonden”, lacht Van Rompaey.

De werken van Herman Van Vinckenroye zijn idyllische taferelen, met opvallend geprofileerde damesgezichten. “Ik kan mijn gevoelens makkelijker in vrouwengezichten leggen”, verklaart Herman.

Na de foto-sessie blijkt hoezeer beide succesvolle kunstenaars kunnen relativeren, want met enige zelfspot klinkt het: “Twee zulke dinosaurussen kan geen enkel ander museum tonen.”

Openingsuren

De tentoonstelling loopt van 1 tot 15 februari, op woensdagen van 14 tot 17 uur, op zaterdagen van 14 tot 18 uur en op zondagen van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

De vernissage vindt plaats op zaterdag 31 januari om 20 uur en wordt ingeleid door professor kerkelijk recht Rik Torfs. Burgemeester Hendrik Verbrugge opent de expo.

Ivan VANDERSMISSEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio