Mentaal gehandicapten leven zelfstandig in nieuw project

Sinds kort wonen 15 mensen met een licht mentale handicap zo goed als zelfstandig in het nieuwe woonproject Klein Padveld in Wijchmaal.

Het gaat om 6 appartementen en 5 huizen die het Begeleidingscentrum Sint-Elisabeth liet optrekken door het Kempisch Tehuis op gronden van de stad Peer.

Wooncomplex Klein Padveld is omgeven door een woonbuurt. De buitengevel oogt eigentijds en het interieur baadt in een huiselijke gezelligheid. “We willen onze mensen zoveel mogelijk verschillende woonvormen aanbieden”, zegt Jaak Bollen, directeur van het begeleidingscentrum. De bedoeling van dit project is dat de bewoners een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, geïntegreerd in een gewone woonbuurt.

“Op termijn zullen hier uitsluitend mensen wonen die zelf huren, maar daarbij op de diensten van het begeleidingscentrum kunnen rekenen. Voorlopig kregen we voor deze vorm van beschermd wonen niet de volle erkenning. Dus mochten we hier ook gasten laten wonen die huren via het begeleidingscentrum. Er zal dag en nacht begeleiding aanwezig zijn, wat bij beschermd wonen niet het geval is.”

Samenwonen

Geert Vliegen (33) en Ann Vanganzewinkel (33) vormen al 7 jaar koppel en maar wonen sinds kort ook echt samen in Klein Padveld. “We hebben veel tijd om samen te praten en de afwas die doen we nu ook. Neen, ruzie is er nog niet geweest.” Binnenkort voltooit het begeleidingscentrum nog een ander project in het Neerpeltse Sint-Huibrechts-Lille, waar aan dagcentrum ’t Fierkant een gebouw wordt opgetrokken voor leefgroepen met kleine studio’s.

GVB


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio