“Mooiste turnhal van Limburg”

In Bilzen krijgen ze de mooiste turnhal van Limburg, met onder meer alles wat ze voor tumbling nodig hebben. De hal wordt vastgeklonken aan De Kimpel. “Zo besparen we geld”, zegt schepen van Sport Guy Swennen (sp.a).

“De nutsleidingen liggen er al, de parking is er, net als een cafetaria. En ook de grond is van de stad.”

“Onze sporthallen zijn op dit moment overbezet, we moeten veel sporters weigeren”, zegt Swennen. “Bovendien hebben we turners van een hoog niveau die meer ruimte nodig hebben. Ook de vechtsporters zijn telkens 20 minuten voor en 20 minuten na hun training bezig met het leggen van matten. Vandaar dat we beslist hebben om een nieuwe hal te bouwen. Die is er niet alleen voor turners, maar ook voor vechtsporters. Hun tatami mag daar continu blijven liggen. En de dansers kunnen de hal ook gebruiken.”

Twee fases

“De plannen zijn getekend, we willen nu met de aanbesteding beginnen zodat we na de bouwvakantie kunnen starten. In september 2010 willen we klaar zijn met de eerste fase. Dat is de hal zelf. In tweede fase willen we kleedkamers en een polyvalente ruimte voor dans- en gevechtssporten. Die is voor de eerste helft van 2011.”

De hal zelf meet 25 bij 44 meter en is 7 meter hoog. In de hal komt ook een landingskuil van 78 m² en daar zijn de turners heel blij mee. “Dat is een diepe put in de grond die opgevuld is met matten”, legt Rudy Mercken van Turnkring Bilzen uit. “Daar kun je van 4 meter hoog op vallen zonder dat je gekwetst geraakt. Zo’n valkuil is voor ons een enorme vooruitgang.

Tumblen

We zullen in die nieuwe hal ook echt goed kunnen tumblen. Daar heb je alles samen een lengte van 42 meter voor nodig. Tien meter aanloop, 25 à 26 meter voor tumbling en dan nog eens 6 meter om te landen. In Limburg vind je nergens zo’n lengte, daarvoor moet je al tot achter de Schelde rijden. We zullen ook meer kunnen trainen, want van de 8 uur per week die we nu hebben, verspillen we 2 uur met opbouwen en afbreken.”

Het idee om een hal te bouwen stamt nog uit de vorige legislatuur, toen was Bruno Steegen nog schepen van Sport. Eerst zou de hal in een oude loods in Tabaart komen, dan bij het dierenpark Katteberg. “Ik begrijp ook niet waarom er niet meteen aan De Kimpel is gedacht”, zegt Swennen. De hal kost 900.000 euro, dat geld wordt geleend. “Subsidies krijgen we niet.”

Het terrein voor beachvolleybal verhuist.

Erik SMEYERS

Liliana CASAGRANDE


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio