“Geen tussendoortje”

Meer dan 150 bekers, medailles en diploma’s sieren de slaapkamer van de 16-jarige Nele De Vos. Vorig weekend kwam daar nog de Vlaamse beker kumite (multistijl) voor junioren bij.

Na Belgische (multistijl), Europese (Wado) én wereldtitels (Wado) lijkt een Vlaams kampioenschap een makkelijk tussendoortje. “Maar niets is minder waar”, zegt de Hoeseltse karateka.

“Na die andere titels werd het tijd dat ik ook deze op mijn palmares schreef. Bovendien was het een vrij zwaar kampioenschap. Ik pakte de titel in kumite (gevecht), maar in kata (stijloefening) had ik echt mijn dag niet. Kumite wordt ook steeds meer mijn specialiteit. Meer actie en in competitie met een tegenstander doe ik ook liever.”

Door de nieuwe regels kampen de junioren voortaan drie minuten, het dubbele van vroeger. De Vos: “Je kan het zien als een voorbereiding tot de erkenning als olympische sport. Mijn grote droom is naar de Oympische Spelen gaan, vandaar.”

Om die droom te verwezenlijken, moet er ook getraind worden. “Tweemaal per week train ik in Leuven met sparringpartner Rachid Haevelaerts. Voor mij is Rachid de ideale partner. Hij laat me af en toe goed afzien. Als ik het tegen hem kan, weet ik dat het ook tegen een vrouw lukt”, lacht De Vos.

Eetgewoonten

Uiteraard volstaan twee trainingen per week niet voor het niveau dat De Vos wil bereiken. “Samen met trainer Rudi Holemans, Maarten Thysen, mijn kinesist en een voedingsdeskundige hebben we een heel programma uitgedokterd. Dat gaat van krachtoefeningen - fitness en oefeningen thuis, over snelheidstraining - een combinatie van reactievermogen en pure snelheid, tot het aanpassen van mijn eetgewoonten. Ik eet nu niet minder dan vroeger, maar in zes maaltijden in plaats van drie. De combinatie van dit alles heeft me conditioneel sterker gemaakt. Ik heb het nadeel dat ik in mijn categorie (junioren +59kg) meestal de kleinste ben. Dat proberen we nu op te vangen door te werken aan andere punten.”

Op het programma van De Vos staan: het BK multistijl (21 en 22 februari, Schoten), het BK Wado (29 maart, Hoeselt) en de internationale Krokoyamacup (18 april, Koblenz). Nele De Vos maakt vandaag ook kans op de titel ‘Hoeseltse sportvrouw van het jaar’, nadat ze al viermaal de titel ‘Hoeseltse belofte’ won.

InBr

De andere Limburgse kampioenen: Dames kumite: Elle Stelten (preminiemen), Mandy Louwet (miniemen plus), Lien Joris (kadetten), Loes Braeken (junioren min) en Kelly Heynen (senioren open). Dames kata: Elle Stelten (preminiemen) en Kelly Heynen (senioren). Heren kumite: Brecht Evens (kadetten plus). Heren kata: ploegen: Goju-Ryu Koersel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio