Eddy Jans gooit nine-darter

Sensatie in de Limburgse dartswereld. Eddy Jans (foto), een 42-jarige militair uit Vliermaal, gooide in de competitiematch van De Pijl ‘96 tegen DSV immers een nine-darter!

Voor niet-ingewijden: dit betekent dat de kerel met een minimum van negen pijlen 501 punten gooide. Volgens insiders is het de eerste keer in de geschiedenis van de Hasseltse dartsliga dat iemand daar in slaagt in een officiële match.

Zelfs wereldwijd blijft een nine-darter voor ophef zorgen. Tot hiertoe zijn er maar tien spelers daarin geslaagd in een tornooi dat op televisie werd uitgezonden. Bovendien zijn er altijd straffe prijzen aan verbonden zoals 100.000 Britse ponden, 501 flesjes bier en een personenwagen ter waarde van 26.000 euro.

Niets daarvan bij Eddy Jans. Maar hij geniet voortaan wel van eeuwige roem in dartskringen.

“Bij 1-0-voorsprong gooide ik twee keer 180”, zo spoelt hij de film terug. “Op dat ogenblik ontstond er geroezemoes tussen de zeven, acht man die aan ‘t kijken waren. Plots flitste het ook door mijn hoofd: hier zit een nine-darter in. Toen kwam het er vooral op aan van niet te veel na te denken. Een van mijn collega’s, Johnny Peetermans, had drie keer de kans op een nine-darter. Tot drie keer toe miste hij zijn laatste pijl, de dubbel 12. Hij zei me enige tijd geleden nog Eddy jongen, als je ooit de kans krijgt op een nine-darter, dan mag je geen seconde nadenken en in jouw vertrouwd ritme blijven gooien. Ik heb dat dan maar gedaan.”

“Nadat ik tweemaal 180 had gegooid, gingen bij mijn laatste beurt zowel de triple 20 als de triple 19 er vlotjes in”, zo gaat hij verder. “Toen ook de dubbel 12 erin vloog, besefte ik eerst niet wat er gebeurd was. Iedereen kwam me gelukwensen. Daags nadien kreeg ik heel wat telefoons en sms’jes. Zelfs Daryll Fitton, de man die onlangs nog meedeed op het WK van de BDO, was op de hoogte. Hij was er in zijn loopbaan vier keer in geslaagd, maar nooit in een officiële match. Ikzelf had zelfs op training nooit een nine-darter gegooid. Ik bleef altijd steken op twee keer 180.”

Nog dit: geloof het of niet, maar ondanks de wereldprestatie... verloor Eddy Jans zijn match tegen Gert Verstraeten met 4-3. “Na die nine-darter werden mijn armen plots zo zwaar als lood!”

NS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio