Zonnepanelen produceren stroom voor 3.150 gezinnen

In Limburg staan 2.790 installaties met fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarmee wordt stroom opgewekt voor het jaarverbruik van 3.150 gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van Infrax.

Sinds 2005 heeft netbedrijf Infrax het aantal installaties explosief zien toenemen. “In 2005 stonden er 31 installaties in ons netgebied, nu zijn er dat al 3.800”, zegt Jos Liebens (Infrax). De netbeheerder is actief in Limburg, de Antwerpse Kempen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

De invoering van diverse premies, belastingvermindering en hoge vergoedingen voor groenestroomcertificaten verklaren volgens Infrax het succes van de zonnepanelen. Zo zijn er voor Limburg vorig jaar meer dan 7.000 certificaten voor zonnepanelen uitbetaald.

Zo’n certificaat is 450 euro waard en wordt afgeleverd per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit. Sinds 2006 is Limburg goed voor bijna een kwart van alle certificaten die in Vlaanderen zijn afgeleverd. Infrax moet voor die extra kosten opdraaien, en hoopt dat er op Vlaams niveau een solidaire regeling komt zodat regio’s niet bestraft worden omdat ze hernieuwbare energie produceren.

GuT


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio