"Alsof ze Koningin Fabiola levend begraven"

De toestand van koningin Fabiola (80) is stabiel, maar blijft zorgwekkend. Het Paleis bevestigt dat er al een deel van haar Spaanse familie is overgekomen. Het gerucht dat de koningin-weduwe naast een dubbele longontsteking nu ook een ziekenhuisbacterie zou hebben, wordt niet bevestigd. Ondertussen groeit bij de royalisten de kritiek op de al te voorbarige lijkenpikkerij. Zelfs koningsgezinden uit eigen kring die vrijelijk over de begrafenis van Fabiola durven praten, worden de mond gesnoerd.

ssimons

Royaliste Josephine Geluykens uit Pulderbos ontmoette Fabiola op 15 november persoonlijk en noemt het hoogst ongepast dat de koningin bijna levend begravend wordt. ”Het stoort me dat er al zo veel aasgieren speculeren op haar dood. Dat haar familie uit Spanje is overgekomen, vind ik heel normaal op die ouderdom en wil niks zeggen.”

Josephine schrok dat sommige royalisten bereid werden gevonden om in 'Man Bijt Hond' al over de dood van Fabiola te komen spreken, terwijl ze nog leeft.

”Ik heb een vriendin opgebeld en gezegd dat dat niet kon. Ze kan misschien nog langer leven dan u, heb ik gezegd."

Kleur bloemen voor begrafenis

Fabiola-biograaf Ralf De Jonge uit Mechelen, die vorig jaar een boek over de vorstin schreef, heeft het ook moeilijk met de negatieve prognoses die verspreid worden.

”Mijn uitgeverij werd gecontacteerd door een bloemenwinkel die de decoratie voor de begrafenis al aan het voorbereiden was. Ze vroegen me wat de lievelingskleur van Fabiola is. Blauw, maar kom, het is toch nog te vroeg om over zulke zaken te praten?”

Meer over Koningin Fabiola