Verzekeringen blijven voor 90% bij Fortis

De federale regering, Fortis Holding en BNP Paribas zijn het donderdagnacht eens geworden over de verkoop van Fortis aan de Franse bank. Na een hele nacht doorvergaderen, werd besloten dat 90 procent van de verzekeringsactiviteiten ondergebracht blijven bij Fortis Holding.

ghouben /ssimons

De interventie van de Belgische staat in Fortis neemt af tot 3,5 miljard euro. Fortis Holding krijgt ook recht op de toekomstige meerwaarden op de aandelen BNP Paribas en moet fors minder toxische producten financieren.

Lees ook:Mededeling van regering over bereikt akkoord verkoop Fortis

Alle overige onderdelen, inzake de verkoop, houden stand. De raad van bestuur van Fortis heeft elke verandering goedgekeurd op voorwaarde. De aandeelhouders moeten ook akkoord zijn. Dat wil zeggen dat op 11 februari, de dag van de algemene aandeelhoudersvergadering, de deal pas rond kan zijn.

Aandeel even geschorst

Beurswaakhond CBFA schorste het aandeel van Fortis vrijdagmorgen op Euronext, zodat aandeelhouders de kans kregen om zich te informeren over het bereikte akkoord. De handel werd intussen hervat.

Kernkabinet

Het kernkabinet en de voltallige ministerraad zaten donderdagavond bijeen om zich over het nieuwe akkoord te buigen.

Premier Van Rompuy benadrukte eerder dat hij ook de werkgelegenheid in kaart wil brengen bij de heronderhandelingen. "De regering probeert de impact op de werkgelegenheid zo klein mogelijk te houden", zei Van Rompuy in de Kamer.

Cassatie

De federale regering heeft woensdag ook cassatieberoep aangetekend tegen het Fortis-arrest dat eind december werd uitgesproken. De verkoop van Fortis aan BNP-Paribas werd toen bevroren door het hof van beroep in Brussel.

Het Brusselse hof vond dat de aandeelhouders van Fortis de kans moesten krijgen om hun stem te laten horen. Tot 4 februari kunnen aandeelhouders bij volmacht hun stem uitbrengen voor de aandeelhoudersvergadering van 11 februari. Voor die datum moet er dus een oplossing zijn.

Experts

Bovendien zijn er experts aangesteld die de ontmanteling van Fortis vorig jaar moeten beoordelen. In het expertenrapport, dat gisteren bekendgemaakt werd, pleiten vijf specialisten ervoor om 25 procent van Fortis Bank en minstens 25 procent van de verzekeringsactiviteiten onder te brengen in de beursgenoteerde Fortis Holding. Daarvoor moet de bestaande overeenkomst met BNP Paribas heronderhandeld worden.

Op basis van dat rapport werden nieuwe onderhandelingen gestart tussen de regering, Fortis en BNP Paribas.