thumbnail: null
thumbnail: null

Jonge koppel slaat huurhuis in Riemst kort en klein

“Mijn huurhuis is tot puin herleid. Ik heb zeker voor 15.000 euro schade”, zucht Winand Vissers (64). De man uit Munsterbilzen verhuurde sinds 1 januari 2008 zijn huurhuis in Riemst aan een jong koppel. “Maar na drie maanden betaalden ze hun huur niet meer. Ze zouden dinsdag uit het huis worden gezet, maar het koppel is met de noorderzon vertrokken. Maar eerst hebben ze wel mijn huis vernield.”

kscherpenberg

Winand Vissers kreeg op 1 januari 2008 nieuwe huurders in zijn huis aan de Grote Straat in het Riemstse Val-Meer. “Ik had het huis verhuurd aan een jong koppel. Een jongeman van rond de dertig en zijn vriendin die ik twintig schat. Ze zagen er mij vrij normaal uit. En zo’n jonge mensen moet je een kans geven”, dacht ik toen.

Aangetekend schrijven

Het koppel stortte de eerste drie maanden netjes de huur van 425 euro en betaalde ook de waarborg van 850 euro, het bedrag van twee maanden huur. “Maar in april stortte het koppel plots geen huur meer. Ik ben verschillende keren bij hen gaan aankloppen en telkens kreeg ik het antwoord dat ik mijn geld wel zou krijgen. Maar dat gebeurde dus niet.” Toen Winand ook voor de maand mei geen huur ontving, schakelde hij een advocaat in. “De huurders kregen verschillende aangetekende brieven in de bus, maar weer kwam er geen reactie. Ik heb toen eerst bij het vredegerecht van Tongeren een verzoening aangevraagd maar omdat de huurders ook toen niet kwamen opdagen, ben ik een procedure gestart.”

Deurwaarder

Op 23 oktober vorig jaar sprak het vredegerecht van Tongeren het vonnis uit en werd beslist dat de huurders uit het huis zouden worden gezet. “Ik kreeg bericht dat de deurwaarder op dinsdag 27 januari (gisteren dus, red.) het koppel uit het huis zou komen zetten. Maar mijn advocaat raadde mij aan om maandag toch even een kijkje te gaan nemen. Als de huurders immers niet meer in het huis zouden zitten, had het geen zin dat de deurwaarder langs zou komen. Want die deurwaarder moet ook betaald worden.”

Hamer

Maandagavond kwam Winand dan tot de vaststelling dat de huurders zijn huis compleet vernield hadden achtergelaten. “Het hele huis was één grote puinhoop. De badkamer hebben ze met een hamer bewerkt en helemaal geruïneerd. Ook van de keuken, waar een nieuw vuur was geïnstalleerd, blijft niets meer over. Uit de brieven die nog in het huis liggen, blijkt ook dat de stroom al maanden was afgesloten. Ook de mazouttank is leeg, want het koppel heeft gewoon hout gestookt in mijn mazoutkachel. Ook het toilet hebben ze in uiterst erbarmelijke toestand achtergelaten.” Uit de spullen die nog in het huis liggen, blijkt ook dat er een kindje heeft gewoond.

Het is nu aan de deurwaarder om de schade op te meten en die te gaan verhalen bij de huurders die hij zal moeten opsporen. “Die schade loopt zeker op tot 15.000 euro”, zegt Winand. “De huurders moeten mij immers nog 4.250 euro achterstallige huur betalen en de renovatie van mijn huis zal mij zeker 10.000 euro kosten.”

Koen SNOEKX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio