thumbnail: null
thumbnail: null

Gent zwaait ‘Flikken’ uit

Op de plaats waar tien jaar geleden de eerste reeks van ‘Flikken’ werd voorgesteld, in de Pacificatiezaal van het stadhuis van Gent, werd gisterenavond ook het allerlaatste seizoen gepresenteerd. ‘Flikken 10’ begint op zondag 15 februari en eindigt definitief op zondag 19 april.

kscherpenberg

“Fictie doet het momenteel buitengewoon goed op Eén”, zei netmanager Jean Filip De Tender verguld. Hij kon zijn stelling gemakkelijk staven met recente cijfers: 1,9 miljoen kijkers voor ‘Witse’, 1,7 miljoen voor ‘Van vlees en bloed’, 1,5 voor ‘De smaak van Dekeyser’.Dat is niet nieuw. Vlaamse fictie scoort traditioneel sterk.

DNA

“Voor een groot stuk is dat ook de verdienste van de succesreeks ‘Flikken’”, aldus De Tender. “Waarom dan afscheid nemen van een serie die goed is en tot het DNA van Eén is gaan behoren? Omdat op weloverwogen tijdstippen moet worden gekozen voor vernieuwing. Daarom is Eén bezig met de voorbereiding en de uitwerking van een aantal projecten voor de komende jaren.”

“Dat we na tien jaar stoppen met ‘Fikken’ doet op geen enkele manier afbreuk aan de grote waardering voor de serie en voor iedereen die eraan heeft meegewerkt”, zei De Tender nog. Hij bedankte in het bijzonder de stad Gent die er van meet af aan in geloofde en op alle mogelijke manieren haar medewerking verleende, onder meer via de massaal bezochte Flikkendagen.

AA Gent

De tiende reeks van ‘Flikken De tiende reeks van ‘Flikken’ bestaat net als de negende uit vijf dubbelafleveringen. De scenario’s werden geschreven door Pierre De Clercq, Carl Joos, Charles De Weerdt en Rik D’hiet, die de voorbije jaren het vaakst hebben meegewerkt. Ze schreven elk één dubbelaflevering. De vijfde scenarist is de Nederlander Kees Vroege, die de teksten van ‘Flikken Maastricht’ levert en, naar eigen zeggen, erg vereerd was dat hij werd aangezocht om voor het origineel te werken.

Toen hij de verhalen van de voorgaande jaren doornam, stelde hij tot zijn verwondering vast dat voetbalclub AA Gent nooit aan bod was Laatste seizoen bestaat uit vijf dubbelafleveringen gekomen. Hij bedacht een intrige rond de Nederlandse spits van de Buffalo’s. Voor de gelegenheid krijgt Frank Raes de in zijn geval voor de hand liggende bijrol van een sportjournalist.

Cast

De personages veranderden ditmaal niet. In de hoofdrollen ziet u Jo De Meyere als John Nauwelaerts, Mark Tijsmans als Wilfried Pasmans, Ianka Fleerackers als Emma Boon, Ludo Hellinx als Raymond Jacobs, Pascale Michiels als Cat Reyniers, Roel Vanderstukken als Michiel Dewaele en Mathias Sercu als Staf Demotte.

Mark Tijsmans en Ludo Hellinx zijn de enige acteurs die tien jaar geleden ook in de Pacificatiezaal zaten voor de voorstelling van de toen gloednieuwe ‘Flikken’.

JV