thumbnail: null
thumbnail: null

Kamercommissie Justitie hervormt assisenhof

Als een minderjarige een zware misdaad heeft gepleegd én voor assisen moet verschijnen, dan moeten minstens twee van de drie beroepsrechters een opleiding over de problemen van criminele jongeren hebben gevolgd. Dat besloot de Kamercommissie Justitie dinsdag unaniem.

ikerremans

Als een minderjarige, zoals Adam Giza (foto) een zware misdaad beging, dan kan de jeugdrechter hem doorverwijzen naar de gewone rechter voor volwassenen. Uithandengeven heet dat.

Opleiding

Als deze jongere daarna naar assisen wordt gestuurd, dan komt hij voor 12 gezworenen en drie beroepsrechters. Geen enkele van deze drie beroepsrechters moet momenteel een opleiding over de problemen van criminele minderjarigen en over de hulpverlening terzake hebben gevolgd. Als deze jongere naar de correctionele rechter wordt gestuurd is dat wel zo.

Het Grondwettelijk Hof vond dat een discriminatie en eiste dat de wet was aangepast op 30 juni.

Beroepsrechters

Xavier Baeselen (MR) diende een voorstel in om dat varkentje te wassen. De Kamercommissie Justitie besloot dinsdag unaniem dat een assisenhof, dat oordeelt over een zaak waar slechts één minderjarige is bij betrokken, minstens twee beroepsrechters moet hebben die een opleiding over criminele minderjarigen hebben gevolgd.

Alleen Stefaan Van Hecke (Groen!, foto) onthield zich omdat de groenen tegen uithandengeving zijn en omdat ook de andere problemen rond het assisenhof moeten worden geregeld, vooral dan de motivering van de beslissing van de jury om iemand schuldig te verklaren.

Een overzicht van de hele problematiek rond het assisenhof vindt u op de expertensite van John De Wit.

JDW