thumbnail: null
thumbnail: null

België meest geglobaliseerd land ter wereld

België is het meest geglobaliseerde land in de wereld. Ons land deelt de eerste plaats op de nieuwe KOF-Index, bepaald door het Zwitsers federaal technisch instituut EPFZ, met Ierland.

kscherpenberg

De index wordt gebaseerd op 25 variabelen om zo de graad van integratie in de globale economie te bepalen. Zo wordt er onder meer nagegaan hoeveel Ikea-winkels er in het land zijn, wat de som is van de buitenlandse investeringen, hoeveel het volume post bedraagt dat werd uitgewisseld met het buitenland en hoe goed de handel was in internationale boeken. Al deze criteria werden gecontroleerd over de periode van 1970 tot 2006.

Myanmar

Ons land behaalde een score van 91,02 punten. Dat is net zoveel als Ierland. Nederland en Zwitserland volgen. Helemaal onderaan de lijst prijken Burundi (34,91), Congo (30,52) en Myanmar (23,71).

Als er enkel economische criteria toegepast werden, zou ons land vijfde staan. De koppositie is dan weggelegd voor Singapore. Mochten enkel politieke criteria gelden, is Italië koploper. België staat dan met Frankrijk op het podium.

Met alleen oog voor de sociale aspecten doet België het met een tiende plaats minder.