Belgische sportlui stappen naar rechter voor 'whereabouts'

Een groep van 65 Belgische sprters, waaronder voetballers, volleyballers en wielrenners, slepen de Vlaamse Gemeenschap voor de rechter. De sportlui vinden dat het systeem van de 'whereabouts' hun recht op privacy schendt.

ikerremans

Die nieuwe regel verplicht sporters om drie maanden op voorhand aan te kondigen waar ze gaan verblijven. Zo kunnen ze altijd en overal gecontroleerd worden op doping. De sportlui zijn niet te spreken over de 'whereabouts' en beschouwen de regel als een schending van hun privacy.

Menselijk

Onder de 65 sporters zitten de voetballers van KV Mechelen, de volleyballers van Roeselare en enkele wielrenners van Quick-Step. Oud-voetballer Kristof De Saedeleer is hun advocaat. "De sporters willen menselijk behandeld worden", zegt De Saedeleer.

"De 65 sporters willen doping niet stimuleren en zijn niet tegen out-of-competition-tests, maar ze zijn wel tegen dit systeem. Zeker in teamverband lijken de 'whereabouts' een overbodige maatregel. Die sporters zijn elke dag aan het trainen in één of ander sportcomplex. Ze kunnen daar dus al getest worden op doping."

Testproject

"Ze voelen zich geviseerd en hebben niet veel zin om drie maanden vooraf voor 24 uur per dag aan te geven waar ze gaan verblijven. Daarnaast hebben ze elke dag nog één uur huisarrest, waarbij ze eventueel meteen contact moeten kunnen hebben met de dopingarts. Dit zijn draconische maatregelen. Lichtjes overdreven."

Ook het Wereldantidopingagentschap (WADA) werkt met het systeem van de 'whereabouts'. Hun gezag kan wel eens ernstig ondermijnd worden als de Belgische sporters gelijk krijgen van de rechter.

"Dit groepje van 65 is maar een soort testproject. Alle Vlaamse sporters zijn benieuwd naar de uitkomst van dit proces. Trouwens, in statistieken zie ik dat dopinginbreuken in voet- en volleybal zich tot een minimum beperken", aldus De Saedeleer.