thumbnail: null
thumbnail: null

Economische crisis raakt Parijse modeweek niet

Dior en Giorgio Armani lokten de jetset van de wereld naar het Parijse Musée Rodin, voor hun Haute Couture show. Dita Von Teese, Kayne West en Marion Cotillard waren allemaal present, niets deed dan ook vermoeden dat de glamour op de catwalk nog glamoureuzer zou zijn dan die ernaast.

mgeysmans

Luxueuze stoffen, prachtige diamanten juwelen, fabelachtige schoenen, en extravagante creaties: enkele trefwoorden die de modeshows van Armani en Dior het best omschrijven. John Galliano, hoofdontwerper bij het modehuis Dior, liet zich voornamelijk inspireren door de oud-Nederlandse kunst van Vermeer en Van Dyck. Delfts blauw, blauwe tulpen, bolle rokken, pofmouwtjes, en kanten kragen deden terugdenken aan 17de eeuwse tijden, toen exuberante luxe nog iets heel gewoons was bij de adel.

Ook Giorgio Armani moet niet onderdoen, al zoekt hij zijn inspiratie wat meer Oosters, in China meer bepaald. Zilveren jurkjes met rode kwasten, mouwomslagen die ons doen mijmeren naar Chinese pagodes en prachtige waterlelies.

De glamour deed alvast menig modecritici verbaast opkijken. De New Yorkse fashion week kreeg rake klappen vanwege de economische malaise, en menigeen had hetzelfde op de Parijse catwalk verwacht. Armani bleef er alvast nuchter over: "Als je bezig bent met reageren op de crisis, dan kan je geen haute couture meer maken. Haute Couture is zoals naar een mooie film kijken, het behoort tot een andere werel", aldus Armani in een interview.

Niet te missen