thumbnail: null
thumbnail: null

"Zonder gordel kan frontale botsing bij 30 km/u doden"

Een frontale botsing aan een lage snelheid van 30 km/u kan dodelijk zijn voor de helft van de inzittenden van een wagen als die hun gordel niet dragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van wegenhulporganisatie Touring.

kscherpenberg

Volgens Touring is dat een zeer verontrustende conclusie. In de binnenstad, waar 30 km/u de gemiddelde snelheid is, laten veel automobilisten namelijk hun autogordel achterwege. "Het aantal mensen dat een gordel draagt moet dus omhoog, aldus Touring. “De testen bewijzen dat de airbag alleen niet volstaat om een leven te redden.”

Dummy's

Uit de drie tests die Touring uitvoerde, met gesofisticeerde dummy’s waarvan de sensoren rechtstreeks het risico en het type van verwondingen doorgeven aan een computer, bleek ook dat een frontale botsing aan 30 km/u dezelfde impact op een lichaam heeft zoals een val van vier meter hoog.

Verder ondervond Touring ook dat mensen die achteraan zitten en geen gordel dragen bij een botsing naar voor kunnen schieten en daarbij de passagiers voor hen levensgevaarlijk kunnen verwonden.

Achterstand

“Hoewel iedereen in principe ondertussen het levensbelang van de autogordel wel heeft begrepen, is niet iedereen ervan overtuigd dat men reeds bij 20 of 30km/u levensgevaarlijk gewond kan raken als men de gordel vergeet", aldus Touring. "België heeft vooruitgang geboekt met 77% van de bestuurders en 73% van de passagiers die de gordel dragen, maar we hinken wel nog altijd achterop in vergelijking met de meeste Europese landen."

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid stelt dat dankzij de autogordel jaarlijks zowat 40% minder mensen sterven in de auto.

Ga zeker eens een kijkje nemen op ons gloednieuw autokanaal.

Meer over Touring