thumbnail: null
thumbnail: null

Lizin voelt 'grenzeloze droefheid' na schorsing door PS

Het partijbestuur van de PS heeft PS-senator en burgemeester van Hoei Anne-Marie Lizin tijdelijk geschorst als partijlid. Eerder werd al bekend dat de Waalse regering een tuchtprocedure zal starten tegen Lizin. Twee deskundigen gaan de uitgaven van Lizin als voorzitter van het lokale ziekenhuis van Hoei onderzoeken. Ze moet ook voor het auditcomité van de PS verschijnen.

ikerremans

Lizin kan pas terug toetreden tot de partij als ze kan aantonen dat haar uitgaven geoorloofd waren. De senator zelf laat weten dat ze "een grenzeloze droefheid" voelt na de beslissing van haar partij.

Lucky Luke

Toch is ze niet verbaasd over "dit proces dat moest uitmonden in het bieden van een slachtoffer aan de media en mogelijke toekomstige regionale partners." Lizin zegt bovendien dat de vergadering van de PS leek op "een rechtbank uit Lucky Luke 'Kom naar het proces, de veroordeling en verhanging van Anne-Marie Lizin'."

Visa

Tussen 1998 en 2002 deed Lizin zo'n 40.000 euro op met de kaart van het lokale ziekenhuis. In die vier jaar tijd ging ze met de Visa niet alleen naar de kapper of de chocolatier. Ze betaalde er ook haar hotel- en restaurantrekeningen mee en haar 23 reizen die zogezegd in het kader stonden van de sociale rol van het ziekenhuis.

Sanctie

De minister-president van de Waalse regering Rudy Demotte (PS) hoopt dat het onderzoek tegen het einde van maart afgerond is. Dan kunnen eventuele sancties worden voorgesteld. Demotte heeft ook gevraagd aan de Waalse ministers om voorlopig geen uitspraken te doen over de zaak, tot de procedure is afgerond.

PS-voorzitter Elio Di Rupo reageerde eerder al woedend op de onthulling rond Lizin. De partij zal zich nu ook beraden over eventuele sancties.