thumbnail: null
thumbnail: null

Cubaan 'woont' al zes weken in luchthaven Costa Rica

In de film 'The Terminal' speelt Tom Hanks een vluchteling die door allerlei omstandigheden maandenlang in de luchthaven van New York moet blijven. De luchthaven van San José, op Puerto Rico, heeft nu echt zo'n bijzondere bewoner. Een Cubaan zit er al sinds 4 december vast in de transitzone.

wverhaert

Een iets te zwaar Cubaans accent had hem de das omgedaan. Volgens zijn paspoort kwam José Ángel Roque uit El Salvador maar de immigratiedienst op de internationale luchthaven Juan Santamaría rook onraad. Een vals paspoort, bleek algauw.

Roque is Cubaan, naar eigen zeggen een vliegtuigtechnicus, en wilde zijn land ontvluchten. Voor het valse document had hij 1000 dollar neergeteld.

Procedureslag

De reis die volgens zijn papieren naar Ecuador ging, werd voortijdig afgebroken. Een familielid in Costa Rica nam meteen contact op met een advocaat. Die verhinderde de deportatie naar Cuba door een beroep te doen op het recht om bij een rechter voorgeleid te worden.

Het Grondwettelijke Hof verbood daarop om Roque het land uit te zetten. Zijn aanvraag tot politiek asiel moest eerst worden behandeld.

Migratie verwierp die beslissing op 13 januari. De nationale ombudsdienst gaat nu een verzoek voorleggen, omdat de overheid bepaalde regels met de voeten getreden zou hebben.

Bron: RP (IPS)