thumbnail: null
thumbnail: null

Crisis en babymoorden beheersen toespraak koning Albert

In hun toespraak tot de gezagsdragers van het land drukten koning Albert en premier Van Rompuy (CD&V) hun medeleven uit met de slachtoffers van de moorden in Dendermonde. Maar het hoofdthema was: de gigantische economische crisis waar we dit jaar door moeten.

ghouben

"De eerste gedachte van ons allen gaat naar de getroffen families van de tragedie in Dendermonde. Alle verwanten van die onschuldige slachtoffers moeten weten dat wij met hen meeleven" zei de koning. Ook premier Van Rompuy drukte zijn medeleven uit: "Wie zijn kind ontnomen wordt, is nooit meer dezelfde."

Crisis

Om de crisis te overwinnen pleit koning Albert voor een creatieve aanpak en een slagvaardig optreden. Volgens de vorst moeten er op wereldschaal controlemechanismen worden gecreëerd die financiële producten maar ook de banken zelf voor het licht houden. Het Internationaal Muntfonds moet zijn toezicht opvoeren en de Wereldbank moet de financiering van infrastructuurwerken opvoeren.

Tal van plannen

Op Europees vlak pleit koning Albert voor een coördinatie van de verschillende herstelplannen en voor het opvoeren van de inspanningen inzake onderzoek en ontwikkeling, energiebesparing en infrastructuur.