thumbnail: null
thumbnail: null

TV-pionier Rik Van den Abbeele (94) overleden

Voormalig BRT-coryfee Rik Van den Abbeele is op 94-jarige leeftijd overleden. Daarmee verliest de VRT zijn laatste tv-pionier. Hij vormde samen met Nic Bal en Bert Janssens het trio dat in 1953 televisie nog moest uitvinden. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan legendarische jeugdseries als 'Kapitein Zeppos' en 'Johan en de Alverman'.

wverhaert

Rik Van den Abbeele ging vlak na de Tweede Wereldoorlog aan de slag bij het persagentschap Belga. Maar hij stapte al gauw over naar de openbare omroep, de toenmalige BNRO. De man debuteerde als redacteur en kroniekschrijver. In 1952 werd hij aangesteld als productieleider televisie.

Als productieleider heeft hij jeugdfeuilletons als 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman' en 'Manko Kapak' gestimuleerd. Rik Van den Abbeele was de ontdekker van nieuw talent die later grote namen zijn geworden: Terry van Ginderen (tante Terry), Paula Semer en Bob Davidse.

Meer dan 25 jaar lang heeft Rik Van den Abbeele televisie voor kinderen en tieners gemaakt. In totaal produceerde hij 25 jeugdseries. Hij ging in 1979 met pensioen.