2651 studentenkamers te huur

De studierichting is gekozen, je hebt ‘getekend’ bij hogeschool of unief, en dan is het zoeken naar je eigen stek: een kot in Diepenbeek, Hasselt of Genk. De vier onderwijsinstellingen maken het de studenten makkelijk en hebben één gezamenlijke huisvestingsdienst in het leven geroepen.

ksleurs

“In totaal zitten er 2.651 kamers in ons bestand, goed voor 216 adressen in Diepenbeek, Hasselt en Genk. Met een gemiddelde prijs van 197 euro per kamer (studio’s inbegrepen)”, zegt Josée Vranken (dienst studentenvoorzieningen UHasselt).

“Als je surft naar studentenvoorzieningen op de website van de hogescholen of de universiteit en je klikt op kamerbestand kom je automatisch terecht bij de pagina van de gezamenlijke huisvestingsdienst.”

Brandschade

Een kotbaas die aangesloten is bij de huisvestingsdienst - de overgrote meerderheid - werkt met een huurcontract van 10 maanden: aan andere universiteiten of hogescholen durven ze al eens een contract van 12 maanden aansmeren, terwijl je in juli en augustus vaak niet op kot bent.

“Volgens ons contract mogen de studenten gratis gebruik maken van de kamer tijdens de tweede zit. Ze zijn ook verzekerd tegen brand- of glasschade op kot”, klinkt het. Vooral dat modelhuurcontract dus gebruiken, benadrukken ze op de huisvestingsdienst.

Nog zo’n voordeel: als er een geschil is tussen huurder en verhuurder zal de dienst bemiddelen. Tijdens de infodagen van de verschillende scholen heb je ‘openkotdagen’ en mag je in alle aangesloten studentenkamers vrijblijvend een kijkje gaan nemen.

Info: