Universiteit Hasselt: "Origineel is beter dan kopie"

Met de nieuwe richting rechten die meteen 270 studenten trok, is Universiteit Hasselt dit academiejaar de kinderschoenen ontgroeid. De komende maanden komt daar nog eens een volledige facelift bij: het hoofdgebouw wordt helemaal heropgebouwd, met veel licht maar nog steeds met een gezellige agora als hart van de campus.

ksleurs
1. Waarom moet ik kiezen voor UHasselt?

“Wij staan voor een unieke aanpak in het universitaire landschap: onderwijs in kleine groepen, geen massacolleges. De aandacht gaat naar de individuele student, hij leert hier zelfstandigwerken en inzicht in de leerstof krijgen. Begeleide zelfstudie, noemenwe het.Wij zijn ermee begonnen, de andere universiteiten beginnen dat nu over te nemen.Maar het origineel zal altijd beter zijn dan de kopie.”

2. Wat zijn jullie sterkste/ populairste richtingen?

“Traditioneel een van onze populairste richtingen is toegepaste economische wetenschappen. Het succes van de nieuwe opleiding rechten was absoluut niet nadelig voor economie: integendeel, ookhier zag je eenstijging van 20procent.Hetwas trouwens opvallend dit jaar: onze afgestudeerden hebben de drie belangrijkste economische prijzen in Limburg - onder meer Ondernemer van het Jaar - gekregen.”

“En dan is er rechten: opnieuw met ons concept van onderwijs in kleine groepen én een totaal nieuwe insteek.Zo vertrekkenwe vanuitEuropees recht om vandaaruit Belgisch recht te belichten. Aan de andere universiteiten is dat net omgekeerd, terwijl 70 à 80 procent van onze wetten toch afgeleid zijn vanEuropese richtlijnen. Ik ben ook tevredenmet wetenschappen, daarin blijven we in Limburg goed recruteren. Hier wordt zelfs meer voorwetenschappen gekozen dan in andere provincies.”

3. Wat doen jullie anders dan de rest?

“In Diepenbeek zit je letterlijkmet eendagcampus: studenten studeren, eten, drinken en ontspannen zich hier.Daardoor krijg je een hechtere, informele groep. Daarnaast heb je ons trimestersysteem dat de overgang van secundair naar unief een stuk makkelijker maakt: omdat je hier elk trimester examens hebt in het eerste jaar weten studenten al vóór Kerstmis waar ze staan. En dan kan er nog bijgestuurd worden.”

4. Studeren is meer dan leren. Wat organiseren jullie, welke voorzieningen zijn er?

“Je hebt hier een uitgebreid socio-cultureel aanbod, vooral verzorgd door de studentenverenigingen. Veel breder dan aan andere uniefs, hoor ik: daar organiseren ze vooral cantussen, hier gaat dat van fuiven, lezingen, tentoonstellingen, tot... Samen met de hogescholen hebben we ook een sportdienst die allerlei activiteiten organiseert, van badminton tot rugby. Handig voor de studenten: via VEDO kunnen ze hier een 800-tal fietsen ‘huren’, ze moeten alleen een waarborg betalen. Op zondagavond is er ook een taxidienst vanaf het station vanHasselt naar hun kot: ze betalen 1 euro en de taxi zet hen aan de deur af.”

Info:

* Adres: Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek

* Tel: 011/26.81.11

* Website:

* Studentenaantal: 2.642