Xios: "Sterk in studiecomfort"

Xios Hogeschool Limburg wil dat een student zo comfortabel mogelijk leeft. Vakantie na de examens, struikelvakken gespreid over extra lessen, kleine groepen en veel begeleiding. Blokken moet je uiteraard nog zelf.

ksleurs
1. Waarom moet ik kiezen voor Xios?

“Studiecomfort is bij ons erg belangrijk. Studenten hebben om de 10 weken examens en daarna is er telkens vakantie. We begeleiden de studenten ook zo goed mogelijk. We maken daar docenten voor vrij en houden de groepen klein. De drempel tussen docent en student is bij ons daardoor ook erg laag. Dat is niet alleen wat wij verwachten, dat is ook echt zo. We weten dat uit de waardering die we krijgen van de visitatiecommissies, maar ook uit onze eigen monitoring. We evalueren onszelf voortdurend, want kwaliteit is erg belangrijk. De laatste jaren wordt die kwaliteit beloond met allerlei prijzen zoals de Paul Donnersprijs voor ingenieurs en de Voka-stage-award.”

“Voor sommige struikelvakken kunnen studenten ook meer uren les volgen dan voorzien. Let op: alleen als ze dat zelf willen. Dan krijgen ze extra oefensessies. In bijna alle opleidingen organiseren we instaptoetsen, een student weet zo al in het begin van het academiejaar wat zijn niveau is.”

2. Wat zijn jullie sterkste/ populairste richtingen?

“Bouwkunde en bouw zijn erg populair. Net als elektromechanica. Die laatste opleiding is in een paar jaar bijna verdubbeld. Komt door het netwerk dat we hebben uitgebouwd met bedrijven en technische scholen.”

“Maatschappelijk assistent is ook een heel belangrijke opleiding. Net als de lerarenopleiding. Het grootste departement is handelswetenschappen en bedrijfskunde. Daarin zitten ook communicatiemanagement, journalistiek en toerisme. Allemaal heel populaire richtingen.”

3. Wat doen jullie anders dan de rest?

“De manier waarop we de studenten opvolgen, is uniek. Het monitoringsysteem dat nu de hele associatie gebruikt, is bij ons bedacht. We bekijken bijvoorbeeld ook wie slaagt en waarom. Dat zit allemaal in ons systeem. Wat opleidingen betreft, zijn we de enige in Vlaanderen met nucleaire technologie en verpakkingstechnologie. In Limburg kun je alleen in onze hogeschool voor bouw, bouwkunde, communicatiemanagent, journalistiek, toerisme en maatschappelijk werk terecht.”

4. Studeren is meer dan leren. Wat organiseren jullie, welke voorzieningen zijn er?

“In het begin van het jaar regelen we de X-route, daardoor kunnen de studenten Hasselt en Diepenbeek leren kennen. Achteraf kunnen ze gratis op café. Studenten kunnen ook goedkoop fitnessen in onze Fitclass. We kopen ook tickets voor optredens of culturele evementen die we op onze beurt goedkoop aan de studenten geven. Studenten kunnen ook zelf activiteiten voorstellen. Zo hebben we onlangs nog een middagje stand-up comedy gehouden. Daarnaast organiseren we ook sportwedstrijden allerhande. En op 18 februari en 4 maart kunnen scholieren al een les volgen bij ons.”

Info:

* Adres: Agoralaan Gebouw H, 3590 Diepenbeek

* Tel: 011/370.777

* Website:

* Studentenaantal: 3.231