thumbnail: null
thumbnail: null

"Tijdelijke werkloosheid redt banen"

Zowat 85 procent van de technologische bedrijven is voorstander van een systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Dat blijkt uit een enquête van Agoria, de federatie van de technologische industrie, onder zijn leden. Agoria pleit daarom voor een uitbreiding van het systeem naar bedienden, want: "Tijdelijke werkloosheid redt banen."

pirombouts

'Is het aangewezen om een systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden in te voeren?' Dat was de vraag waarop 84,4 procent van de technologiebedrijven positief antwoordde. Zowel in de dienstenbedrijven (79,4%) als in de productiebedrijven (86,3%) zijn de voorstanders ruim in de meerderheid. Hetzelfde geldt voor de KMO’s (82,8%) als de bedrijven met meer dan 100 werknemers (86%).

"Ook voor bedienden"

Ruim 600 bedrijven antwoordden op de enquête. Vandaag doet 49% van de Agoria-bedrijven met productieactiviteiten al een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid voor zijn arbeiders. Agoria pleit voor een uitbreiding van het systeem naar bedienden, want volgens de federatie redt tijdelijke werkloosheid heel wat banen.

"Dankzij dit systeem kunnen de werkgevers individuele ontslagen of herstructureringen vermijden of minstens zo lang mogelijk uitstellen en beperken. Zowel werkgever als werknemer hebben er voordelen bij. Dat er voor bedienden op dit ogenblik geen vergelijkbaar systeem bestaat, is niet logisch. Wat doe je met een ploegbaas die geen ploeg meer heeft?", stelt Agoria in een persbericht.

Enorme troef

"Het systeem van tijdelijke werkloosheid is nog altijd een enorme troef voor ons land", stelt Agoria. "Voor bedrijven is het belangrijk dat ze mensen na jaren trouwe dienst niet meteen hoeven te ontslaan als het wat minder goed gaat. Op die manier gaat ook de opgebouwde expertise van het personeel niet verloren", besluit de federatie van de technologiesector.