"Blij dat we weten wie de dader is"

Beveren is geschokt. Maar de vijf dochters, twaalf kleinkinderen en de echtgenoot van Elza Van Raemdonck (72) hebben eindelijk een antwoord. De mysterieuze moord op Elza blijkt ook een genadeloze daad van Kim De Gelder (20).

jvandermosten

Twee weken geleden al slachtte hij de bejaarde vrouw af. Ze onderging hetzelfde lot als begeleidster Marita Blindeman (54) en de baby’tjes Leon en Korneel vrijdag in Dendermonde. Afgelopen zaterdag was Elza met oneindig veel vraagtekens begraven.

Koelbloedig

Even koelbloedig als in de crèche in Dendermonde moet Kim De Gelder op vrijdag 16 januari met zijn mes hebben uitgehaald in de slaapkamer van de onschuldige vrouw. Hij stak in haar hals en in haar buik. Uit de verwondingen op haar armen kan worden afgeleid dat Elza zich hevig verzette.

De Gelder moet de hoeve in de Galgstraat in de Beverse deelgemeente Vrasene langs achteren zijn binnengegaan. De boerderij ligt zeer afgelegen tussen de velden. De wetenschap dat Kim De Gelder er misschien dagenlang heeft rondgelopen, en mogelijk ook op zijn erf kwam, doet buurman Luc Van Puymbroeck huiveren.

Akelig

De man heeft zijn boerderij vlak naast die van Elza Van Raemdonck en Jozef Heyrman (70). “Het geeft me een onbeschrijflijk, akelig gevoel”, vertelt hij. ”Wat een lef moet je hebben om zo ergens binnen te stappen. En dat op klaarlichte dag. Ik ben echt helemaal van de kaart van dit nieuws.”

Een hele dag had Elza’s man die bewuste vrijdag bij zijn buurman geklust. Toen hij rond 17u naar huis ging, trof hij het levenloze lichaam van zijn echtgenote naast het bed in de slaapkamer op de eerste verdieping aan. Een hartaanval, dacht hij eerst nog. Maar de dokter stelde diepe messteken vast.

Geen verband

Tot laat in de nacht werden hij en zijn vijf dochters door de speurders ondervraagd. Niet als verdachten, maar wel omdat ze op zoek waren naar een dader en een mogelijk motief. Het gerecht tastte volledig in het duister. Wie had die laffe daad op zijn geweten? En vooral: waarom? Net als met het drama in Dendermonde blijkt er geen enkel verband te zijn tussen Kim De Gelder en zijn slachtoffer.

Toch reageert de familie van Elza ook wat opgelucht. “Er is eindelijk duidelijkheid over haar dood”, vertelt haar schoonzoon Kamiel Verhelst. De familie wil in alle rust bekomen en het drama verwerken. “Nu we eindelijk weten wie de dader is, hopen we hier allemaal door te komen. Met de begeleiding van slachtofferhulp”.

Zorgzaam

Vorige zaterdag nog kreeg Elza in een overvolle Heilig Kruiskerk in Vrasene een emotionele uitvaartplechtigheid. “Ik heb haar beschreven zoals ze was”, vertelt pastoor Daniël Vande Velde.

“Als een zeer zorgzame vrouw. Haar vader en moeder zijn overleden. Maar ze heeft altijd voor hen gezorgd. Ook voor de dochter van haar jaren geleden overleden broer. Brutaal geweld heeft haar leven wel weggenomen, maar wat Elza goed heeft gedaan, kan niemand haar nabestaanden nog afnemen.”

Jarenlang was Elza actief lid van de seniorenvereniging OKRA en de vereniging Katholieke Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV). De laatste tijd sukkelde ze wel met haar gezondheid.

DNA-sporen

Hoe het gerecht juist bij de link tussen de moord in Vrasene en De Gelder kwam, lost het niet. Er wordt gesproken van “sterke aanwijzingen”. Volgens onze bronnen is dat DNA-materiaal.

Afgelopen weekend nog doorzochten speurders de boerderij in Vrasene. Ze pompten onder meer de aalput leeg op zoek naar het moordwapen. Maar dat blijft tot dusver spoorloos. Sommige buurtbewoners beweren ook dat ze na de feiten een man hebben zien wegrijden op een fiets. Maar of dat wel degelijk om De Gelder ging, is niet duidelijk.