thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerps onderzoeksrechter wil alle verhoren opnemen

De Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe wil dat àlle verhoren door politie en gerecht audiovisueel worden opgenomen. Daarvoor moet de wet worden gewijzigd. Van Cauwenberghe lanceert zijn idee in 'De Juristenkrant', maar het voorstel is actueel nu deskundigen oproepen om alle verhoren van Kim De Gelder op te nemen.

pirombouts

Wie Britse crimi’s bekijkt weet dat in Engeland alle verhoren al sinds 1984 worden opgenomen. En dat tot ieders tevredenheid. Politiedeskundige Cyrille Fijnaut bepleitte het voor België in 1988.

Precies beeld

Door een volledige opname van het verhoor, krijgt de rechter een precies beeld van wat nu echt is gezegd. Onfaire verhoormethodes worden onmogelijk. Volgens onderzoek van professor Paul Ponsaers (Universiteit Gent) gebruikt 6% van de speurders geweld om een bekentenis te krijgen. Internationaal onderzoek wijst dan weer uit dat minstens 10% van alle bekentenissen vals is.

Maar opnames van verhoren beschermen de politiemensen zelf ook tegen onterechte klachten achteraf. En ze kunnen later nuttig zijn als elementen die aanvankelijk onbelangrijk schenen (en nu niet in een proces-verbaal komen) toch plots belangrijk worden.

Europees Parlement

Het Europees Parlement besloot op 6 september 2003 dat het systeem van videoverhoren in alle lidstaten moet veralgemeend worden. In België werd de idee bepleit door de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans en – onder de paarsgroene regering-Verhofstadt I - door de politici Ludo Van Campenhout (Open Vld) en Tony Van Parys (CD&V). Maar tot nu toe gebeurde er niets.

Meer informatie over dit voorstel vindt U op de expertenpagina van John De Wit.