thumbnail: null
thumbnail: null

Experts willen kwart van Fortis Bank terug in Fortis Holding

In een tussentijds rapport pleiten de experts, die de ontmanteling van Fortis moeten beoordelen, ervoor om een kwart van Fortis Bank en een kwart van Fortis Insurance opnieuw onder te brengen bij Fortis Holding.

ghouben

Fortis Holding is momenteel de bijna leeggemaakte schelp die nog op de beurs noteert maar die ook de probleemkredieten torst. Het is Fortis Holding dat het tussentijdse rapport van de experts heeft gepubliceerd. Die bestempelen de ontmanteling van Fortis in oktober als een "redelijke en logische beslissing". De experts werden eind vorig jaar door het hof van beroep in Brussel aangesteld om een oordeel uit te spreken over de ontmanteling van bank- en verzekeringsgroep.

Geloofwaardig alternatief?

Een afkeuring van de beslissing van de overheid om Fortis Bank te verkopen aan BNP Paribas kan alleen maar als er een echt geloofwaardig alternatief bestaat, aldus het rapport. Ondermeer PS-voorzitter Di Rupo (foto) en ook sp.a hebben er recent voor gepleit om Fortis Bank zelfstandig te laten verder werken.

Nederlanders

In het laatste weekend van september beslisten de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden om extra geld in Fortis te pompen en de groep voor de helft te nationaliseren. Dat bleek niet voldoende om Fortis te redden, ondermeer omdat de Nederlanders de Nederlandse activiteiten wilden loskoppelen van de rest waar de probleemkredieten zaten. In het eerste weekend van oktober werd Fortis dan volledig genationaliseerd en verkocht de Belgische overheid 75 procent door aan de Franse groep BNP Paribas. Die verkoop moet nog altijd worden gefinaliseerd.