Tijdelijke werkloosheid ingevoerd bij Lanxess

Het chemiebedrijf Lanxess in Kallo gaat de productie in de glasvezelfabriek voor een tijdje terugschroeven "wegens de moeilijke marktomstandigheden". Dat werd dinsdag meegedeeld na een bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden eisen nu compensaties.

jvangeyte

De twee glasovens zullen op halve capaciteit gaan draaien. Voor de 188 arbeiders betekent dat dat er een tijdelijk economische werkloosheid wordt ingevoerd. Waarschijnlijk gaat het om zes maanden. De directie gaat aan bedienden en kaderleden vragen om hun vakantiedagen op te nemen.

Compensaties

"Een half jaar loonverlies lijden is lang", zegt Levi Solli van het ABVV. "Daarom vragen we compensaties. Bovendien zegt de directie dat ze wil afwachten of de economische toestand verbetert tegen juni. Zo niet zou de maatregel misschien worden verlengd."

Woensdagmorgen om 9 uur komt er een nieuwe personeelsvergadering in Lillo. Solli sluit ook nieuwe acties van het personeel niet uit. "Er is nog veel onduidelijk voor de werknemers."

Actie

Dinsdag voerden de vakbonden van de chemiebedrijven Bayer, in Lillo, en Lanxess actie. Ze eisten een collectieve arbeidsovereenkomst voor vier jaar, met daarin nieuwe bedragen in geval van collectief ontslag wegens economische of technische redenen.

De bonden besloten om de toegang tot het bedrijf te blokkeren. Geen enkele vrachtwagen mocht de terreinen op. Ook onderaannemers werden geweerd.

Antwerpen-Zuid

Bij Lanxess gaat het ongenoegen ook over de uitbetaling van een premie van 250 euro. Hun collega's van Bayer, waaruit Lanxess is afgesplitst, hebben die immers gekregen. De directie van Lanxess zegt echter dat die aan andere voorwaarden was gekoppeld en dat die voorwaarden niet werden vervuld. (jvg)