"Not Belgium again", land van kindermoordenaars

‘Not Belgium again’. Dat was de titel boven het artikel over de crèchemoord in de gezaghebbende Britse krant The Times.

ghouben

Het is duidelijk dat het imago van België in het buitenland allesbehalve positief is.

The Times rakelt bijvoorbeeld "Belgium with its paedophile rings" op, pedofiele netwerken hoewel hier nooit iets van bewezen is.

Ook The Independent wroette in het verleden en voerde met Marc Dutroux, Geneviève Lhermitte en Abdallah Ait Oud een rijtje kindermoordenaars op. Hoe komt het dat België in het buitenland wordt bestempeld als land van kindermoordenaars?

Sterk stigma

Professor Luk Walrop van de K.U.Leuven voerde onderzoek naar beeldvorming en imago. “Wat mensen over een land denken, is niet anders dan wat ze denken over personen of merken. Dat gebeurt onbewust en vaak hebben we niet genoeg informatie om dat juist te doen”, aldus de professor.

“Welke informatie blijft hangen? Dingen die opvallend en verschillend zijn van andere landen. Een gruwelijke kindermoord is opvallend, vanzelfsprekend wordt de link gelegd met die andere moorden uit het verleden. Op die manier blijft men in een koker denken en versterkt de nieuwe informatie het beeld dat er al bestond.”

Jörg Haider

“Door Jörg Haider denken we bij Oostenrijk automatisch aan extreem-rechts. Daardoor is het ook heel moeilijk voor ons land om dat stigma van zich af te schudden. Het enige wat je kunt doen is hopen dat het na verloop van tijd begint te slijten. Maar van zodra het opnieuw gebeurt, komt dat imago snel terug”, aldus nog professor Walrop.

Meer over Kim De Gelder