“Er is géén theorie voor zo’n situatie”

De leerlingen in het 6de jaar personenzorg van de Tuinbouwschool in Sint-Truiden beginnen volgende week aan hun stage. Sommigen komen net als de koelbloedige Joyce D. in een crèche, maar ze vrezen het niet.

De leerlingen van het 6de beroeps Verzorging B zijn onder de indruk van de manier waarop de 16-jarige stagiaire Joyce D. een kind beschermde en als eerste de hulpdiensten verwittigde. “Het is zo’n uitzonderlijke situatie dat ik niet weet wat ik gedaan zou hebben”, zegt Elke Coppens (18).

Een van de weinige jongens in de klas, Frédérique Engelen (19), denkt er anders over. “Ik zou zeker geprobeerd hebben om de dader te overmeesteren of om het mes af te pakken.” Klasgenote Talissa Lindebrings denkt dat dit typisch voor jongens is. “Ze zijn sterker en zullen misschien sneller de confrontatie aangaan. Meisjes proberen instinctief eerder de kinderen te beschermen.”

Doodstraf

De moordpartij van Kim De Gelder was gisteren het gespreksonderwerp op school. “We hebben het er vanmiddag nog over gehad. Als ze hem ontoerekeningsvatbaar verklaren, dan komt hij misschien na enkele jaren in een instelling opnieuw vrij. Op zo’n momenten zou je de doodstraf toch willen invoeren”, zegt Talissa.

Maar ondanks de gruwelmoord in Dendermonde hebben de toekomstige kinderverzorgsters geen schrik om op stage te gaan. “In het begin zal dat door je hoofdspoken”, zegt Frédérique. “Na de moord op Joe Van Holsbeeck nam ik de eerste weken mijn mp3-speler ook niet meer mee op straat. Maar na een tijdje vergeet je dat weer.”

“Trouwens, wat kan je er aan doen”, vraagt Elke. “We leren EHBO en wat we moeten doen bij brand of een ongeval. Maar niemand kan zo’n waanzinnige daad voorspellen. Daar bestaat geen theorie voor.”

Maniakken

Sophie Ghomid vindt het erg dat een veilige sector als kinderverzorging door dit voorval dat plots niet meer is. “Bij het kiezen van een crèche keken ouders vroeger of er goed voor hun kindjes werd gezorgd, of er genoeg speelgoed was en de accommodatie in orde. Nu zullen ze wellicht in de eerste plaats nagaan of de beveiliging optimaal is en er geen maniakken meer binnen kunnen. Het is triest dat het zo ver is moeten komen.”

Roel DAMIAANS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio