Dit jaar twee kroningsmissen

Wedden dat de radiomis van volgende zondag in en rond Tongeren een pak luisteraars zal hebben? Waarom? Omdat de Kroningsfeesten er glans aan geven.

De zevenjaarlijkse Tongerse processieweek - dit jaar is het vanaf 5 juli weer zover - is traditioneel voor héél Tongeren een feest. Na veertien jaar wordt zondag in de basiliek nog eens de door Tongenaar Piet Swerts speciaal voor de Kroning gecomponeerde ‘Missa Semplica’ gezongen. Vrij uit het Latijn vertaald: de eenvoudige mis. “Maar ik hoor liever de toegankelijke mis”, zegt dirigent Jan Peeters.

U mag het gerust weten, Jan Peeters (42), kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek sinds 2003, is nu eens geen Tongenaar, maar komt uit Genk. En het zijn, jawel, zijn eerste Kroningsfeesten. “Ik ga nog opkijken. Excuseer, ik ben al aan het opkijken. Toch wel opmerkelijk hoe heel Tongeren naar de Kroning toeleeft. De betrokkenheid is groot. Ook voor de heropvoering van Piet Swerts’ Kroningsmis, ja. We krijgen nu al signalen uit de meest diverse hoeken: ‘Oh, fijn!’ Neen, ik maak me geen zorgen of de basiliek zondag zal vol zitten. Voor de hoogmis van tien uur in de basiliek is er altijd al veel belangstelling. De mensen zingen nu ook goed mee. In het begin was dat nog aarzelend, maar zo met een koor hebben we nu echt een traditie opgebouwd. De mensen appreciëren dat nu. En uiteindelijk is een mis er toch voor iedereen.”

Goesting

Het studiewerk om een werk na veertien jaar nog eens af te stoffen, vindt Peeters “prettig huiswerk”. “Omdat Swerts’ ‘Missa Semplica’ wereldklasse is. Zo origineel, zo kleurrijk. Van heel ingetogen tot bijzonder uitbundig. Dat bleek ook zondagavond toen we in de kapel van de Zusters van Liefde in Borgloon onze eerste grote repetitie hebben gehouden. Met elf strijkers en vijf blazers van het Collegium Musicum, met het Kleine Cantorij-koor en met onze vier solisten. ‘Amai, toch knap geschreven’, dat was zo de algemene teneur. Er is duidelijk goesting.”

Nog een Kroningsmis

Er is ook duidelijk goesting bij die van het Kroningscomité: die bestelde voor Kroning 2009, voor editie 17, een nieuwe Kroningsmis. Nu bij Stevoortenaar en kapelmeester van de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel Kurt Bikkembergs. “Dat wordt de radio- en tv-mis tijdens de week van de Kroning. Met een wat modernere aanpak, onder meer met accordeon- en orgelpartijen.

Het zal contrasteren met de mis van Piet Swerts, maar dat maakt het net boeiend. Allebei vertolken ze het ordinarium, dat wat in elke mis terugkomt. Via een totaal andere weg komen ze toch bij hetzelfde uit. De twee missen komen ook samen op cd uit. Hoewel die pas rond de Kroning uitkomt. Maar de opname van de Missa Semplica doen we nu al, op 8 februari. In de kapel van Borgloon. Waarom? Omdat de akoestiek er beter is. In de basiliek gaan ze nog werken aan een betere akoestiek.”

Jan BEX

Dirk ROEFFLAER

Hoogmis O.L.V-basiliek, zondag 1 februari om 10 uur, met opvoering Missa Semplice. Rechtstreekse uitzending op Radio 1.

158

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio