Turkse ambtenaren leren in Beringen hoe je integratie aanpakt

Een delegatie van negen ambtenaren uit Turkije leert in Beringen hoe je integratie aanpakt.

“In Turkije krijgen we de laatste jaren ook veel met migratie te maken. We krijgen mensen uit Afghanistan, Azerbeidzjan, eigenlijk uit het hele gebied rond de Zwarte Zee”, zegt delegatieleidster Zehra Taskenesenlioglu. “Bovendien hebben we ook veel migranten uit Turkije zelf.”

“In Istanboel zijn er op dit moment al 250.000 migranten op 15 miljoen inwoners. We hebben bij Europa een dossier ingediend om te werken rond integratie”, zegt Zehra Taskenesenlioglu. “Dat van ons is uit 307 projecten geselecteerd. We krijgen nu 200.000 euro om dit uit te werken en later voor te stellen aan de rest van Turkije.”

Integratie staat in Turkije nog in zijn kinderschoenen. “De overheid trekt daar op dit moment nog geen geld voor uit. We geven mensen nu alleen maar eten en onderdak. We moeten nog werk maken van onder meer taallessen, onderwijs en gezondheidszorg.”

Beringen zat al van meet af aan in het dossier. Omdat hier veel mensen van Turkse origine wonen? “We wilden deze stad vooral omdat ze ook werkt met mensen uit andere delen van België. Want wij hebben in Turkije ook veel met binnenlandse migratie te maken.”

Is dat zo? “Ja, nu Vlaams-Brabant te duur is, komen meer mensen in Beringen wonen”, zegt burgemeester Marcel Mondelaers. “Maar het feit dat wij twee schepenen hebben die Turks spreken zal ook wel hebben meegespeeld. Bovendien hebben we hier verschillende gemeenschappen. We gaan ook tonen hoe Italianen en Polen geïntegreerd zijn.”

Behalve Beringen zitten twee districten van Istanboel - Zeytinburnu en Bagcilar - in het project. Daarnaast doen ook de steden van de Marmara-regio mee. “Binnenkort komen ook 16 burgemeesters naar Beringen. Ze moeten leren hoe de structuren hier in elkaar zitten”, zegt de delegatieleidster. “We zouden ook graag verzusteren met Beringen.” “Maar daarover is nog niets geregeld”, stipt Mondelaers aan.

LC

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio