Amateurarcheoloog laat collectie na aan museum

De Lummense amateurarcheoloog René Drijvers (86) is vrijdag overleden. Drijvers verzamelde tijdens zijn leven 30.000 artefacten en veel boeken.

In zijn wilsbeschikking laat hij zijn collectie na aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren en aan de gemeente Lummen. Zijn Meldertse ‘chopping tool’ was jarenlang de oudste vondst in Limburg.

In de uitgebreide archeologische verzameling van René Drijvers zitten enkele pareltjes. In zijn deelgemeente Meldert vond hij in de jaren ’70 op de Venusberg een ‘chopping tool’. Dat stenen hakwerktuig is misschien wel 250.000 jaar oud en was lange tijd het oudste gevonden Limburgse werktuig. Het prijkte daarom als eerste in de ‘tijdsband’ van het Gallo-Romeins museum van Tongeren.

In 1995 haalde René de eerste bladzijde van deze krant met een van zijn vele ontdekkingen. Bij werken tussen het Meldertse ontmoetingscentrum De Kalen Dries en de Zwarte Beek trof hij een aantal brandgraven met kringgreppels aan. Provinciaal archeoloog Guido Creemers, een goede kennis van René, leidde de noodopgraving. Een jaar later, in 1996, vond René een vuistbijl uit silex of vuursteen die tussen de 125.000 en 80.000 jaar oud was.

“Ik deed de vondst op een voor mij onontgonnen veld en de bijl was bijna gaaf”, aldus René. “Het werd allicht vervaardigd door een Neanderthaler of door een homo sapiens sapiens, de moderne mens. Provinciaal archeoloog Guido Creemers liet er dadelijk een kopie van maken, want de Meldertse vuistbijl was een unicum.”

René was stichtend lid van de Geschied- en Heemkundige Kring van Lummen in 1983 en hij was ook stichtend lid van de archeologische vereniging Testa Tessenderlo. Wetenschappelijk medewerker van ‘Erfgoed Lommel’ Ferdi Geerts benadrukt dat de Lummense collectie niet alleen een grote museale waarde heeft, maar zeker een erg grote wetenschappelijke waarde.

René wordt vrijdag begraven in Meldert. De begrafenisplechtigheid vindt plaats om 10.30 uur in de hulpkerk van de Vleugt-Schaffen.

Koen LUTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio