CAD Limburg biedt behandeling van internetverslaafden

CAD Limburg (het centrum voor alcohol- en andere drugsverslavingen) biedt voortaan ook hulp aan zogeheten internetverslaafden.

“De voorbije drie jaar kregen we zowat twintig mensen over de vloer”, zegt klinisch psycholoog Huub Boonen.

Aanschuiven is het dus niet in de hulpverlening. Nochtans, zo blijkt uit Nederlands wetenschappelijk onderzoek, gebruikt 1 tot 2 procent van de computerbezitters internet overmatig. Een klein rekensommetje leert dat in Vlaanderen dus meerdere tienduizenden problematische internetgebruikers rondlopen.

“We krijgen niet elke week, maar toch op regelmatige basis, vragen over dwangmatig internetgebruik”, knikt Huub Boonen van CAD Limburg. “Van ouders bijvoorbeeld die de internetproblematiek van hun zoon of dochter willen aankaarten. Of mensen die zelf iets aan hun probleem willen doen. Ze zijn verslaafd aan gamen, chatten of erotiek op het internet. Of ze blijven maar informatie zoeken. Van de ene site, hup, naar de andere. En uiteindelijk weten ze uren later niet meer waar ze eigenlijk naar op zoek waren.”Niet alleen jongeren zijn gevoelig voor de lokroep van het internet. “Reken op ongeveer de helft. Voor het overige zijn het volwassenen. Dertigers, veertigers,…”

Hoe wordt die erslaving aangepakt? “Kom je naar het CAD uit eigen beweging? Of word je gestuurd door de mensen in je omgeving? Ben je eigenlijk wel gemotiveerd om er iets aan te doen? Dat maakt een enorm verschil. Vaak kan er tussen ouders en kinderen niet meer op een normale manier over internetgebruik en andere huisregels gepraat worden. In een gesprek met een hulpverlener kunnen dan nieuwe afspraken gemaakt worden, die vervolgens ook consequent gevolgd worden. Trouwens, als ouder mag je zeker weten wat je kinderen op het internet uitspoken. Ouders die geïnteresseerd zijn in de online leefwereld van hun kinderen, worden sneller toegelaten in die virtuele wereld. Praat erover, vraag ernaar, ga er eens bij zitten. Je mag hen dat internet ook niet zomaar afnemen. Internet kan je niet met alcohol vergelijken. Op zich is het internet niet slecht.”

“Krak in gamen”

“Dwangmatig internetgebruik is vaak een manier om met problemen om te gaan”, zegt Huub Boonen. “Tijdens gesprekken gaan we op zoek naar andere manieren om met die problemen om te gaan. Iemand kan thuis ruzie hebben en is zijn geluk dan op het internet gaan zoeken. Of iemand is nogal onzeker op zijn werk, maar blijkt dan weer een absolute krak te zijn in het gamen. Dan gaan we kijken hoe we in het offline leven van die mensen kunnen krijgen wat ze online zoeken. Sport kan ook helpen als een stukje therapie. Iemand die zich lichamelijk goed in zijn vel voelt, gaat op andere domeinen ook sterker in zijn schoenen staan. En wie sport, zit intussen niet achter de computer.”

Internet-hygiëne

Ik zit nogal veel op het internet. Moet ik me dan zorgen maken? “Niet meteen. Maar je internetverbruik af en toe in vraag stellen, kan zeker geen kwaad. Als andere activiteiten eronder gaan lijden, mag je je wel vragen beginnen te stellen. Het is trouwens voor iedereen goed om een beetje internet-hygiëne te hanteren: niet voortdurend je mailbox bekijken, maar op bepaalde tijdstippen. Je Facebook niet constant openzetten, maar enkel als je eens tijd hebt. Plan je internetactiviteiten, zoals je ook andere activiteiten plant.”

Jan-Roel DRIESSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio