"Kim was op weg om een seriemoordenaar te worden"

Nu bekend is dat Kim De Gelder ook een tweede moordpartij op zijn geweten heeft, rijst de vraag of de jongeman een seriemoordenaar is. Maar volgens strafpleiter Jef Vermassen is dat niet het geval. ”Hij was misschien wel op weg om er een te worden”, zegt hij.

kscherpenberg

Waarom kan De Gelder nu nog geen seriemoordenaar worden genoemd?

Jef Vermassen: ”Een seriemoordenaar is iemand die verslaafd is aan moorden. Hij voelt een dodingsdrang waaraan hij niet kan weerstaan. Dikwijls kiest hij zwakke slachtoffers uit, zoals prostituees. Kim De Gelder richtte zich ook op weerloze mensen. Maar om een seriemoordenaar te zijn, moest hij minstens op drie verschillende momenten hebben toegeslagen. En dat is niet het geval. Hij was misschien wel op weg om een seriemoordenaar te worden. Stel dat hij nog een volgende crèche had bereikt, of dat uitkomt dat hij nog ergens een moord pleegde, dan is hij er wel een.”

Volgens u is hij eerder een massamoordenaar?

”Inderdaad. Maar wel een atypische. Een massamoordenaar wil zoveel mogelijk slachtoffers maken en daarna zelfmoord plegen. Maar meestal verlaat hij de plaats van zijn misdrijf niet levend, vermits hij ter plaatse wil sterven. Bij Kim De Gelder was dat niet het geval, want hij had een kogelvrije vest aan. Hij blijft daarom voor mij een erg mysterieuze figuur.”

Ziet u overeenkomsten met andere zaken?

”Op dit ogenblik zie ik enkel een gelijkenis met de moordzaak rond Freddy Horion. Die pleegde in 1980 samen met zijn kompaan Roland Feneulle een moord op een winkelierster in de haven van Gent en bracht even later het gezin Steyaert om het leven. Maar Horion kan, in tegenstelling tot Kim De Gelder, moeilijk een massamoordenaar genoemd worden. Hij werd volledig gedreven door wraak. Dat maakt hem eerder tot een ’wraakmoordenaar’.”

Meer over Jef Vermassen