"Toen Leon overleed, voelde ik me machteloos"

Het personeel van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde hield maandagochtend een bijeenkomst om de gevoelens en ervaringen te delen. Dat wilden ze ook met de buitenwereld doen. Vaatchirurg Marc Bosiers getuigt over de vechtlust van de kleine Leon die ondanks de goede zorgen toch bezweek aan zijn verwondingen.

kscherpenberg

”Als chirurg grijp je rechtstreeks in het lichaam van je patiënt in. Daardoor krijg je soms het gevoel van zeer dicht te staan bij hij die beslist over leven of dood”, vertelt dokter Marc Bosiers. ”Maar als je dan iemand binnenkrijgt die op zo’n macabere manier toegetakeld is en je slaagt er uiteindelijk niet in om het leven te redden, dan krijg je zo’n gevoel van onmacht.”

Reanimatie

Toen de gewonde baby’s vrijdag in het AZ Sint-Blasius arriveerden, begon dokter Bosiers samen met zijn collega’s en teamgenoten meteen met de reanimatie en het opereren van de negen maanden jonge Leon. ”Het zag er heel slecht uit. We waren dan ook vol hoop toen plots de hartslag op de monitor verscheen.

De jongen was een echte vechter, maar helaas konden we hem niet redden. Dat doet altijd pijn. Achteraf ben ik ook met de ouders gaan praten. Het is belangrijk dat zij in contact komen met de persoon die het laatst voor hun kindje gezorgd heeft. Ik wil ze het gevoel geven dat ze terecht trots mogen zijn omdat hun baby zo gestreden had om erdoor te komen.”

Dubbel geraakt

Bosiers vindt geen woorden voor de steekpartij van vrijdag. ”Op het moment dat je een patiënt aan het opereren bent, maakt de oorzaak niet zoveel uit. Je gaat ervoor. Dat het zo’n jong kindje is, raakt je natuurlijk dubbel.”

Nadat de slachtoffers uit de kinderopvang geopereerd waren, gingen de dokters gewoon door met hun werk, want ook de andere patiënten moesten geopereerd worden. Zo moesten de spoedartsen iemand met een hartaanval opvangen en zelfs een verstuikte enkel kon niet verwaarloosd worden.