"Wat ik echt wil, is een eigen collectie"

Van zijn vader moest hij timmerman worden, hij werkte tot voor kort in het onderdelencentrum van Toyota in Diest en hij baat met zijn vrouw in Hasselt een bakkerij en broodjeszaak uit. Het was, is en blijft evenwel zijn grote droom om modeontwerper te worden. Het échte werk, met een eigen collectie.

kscherpenberg

‘De Broodhoek’, zo heet de handel op de hoek van de Maastrichtersteenweg en de Casterstraat in Hasselt. Voor ‘De Designers’ was MustafaGulbas hier het hulpje van zijn vrouw; sindsdien staat hij bijna voltijds achter de toog. “Ik had bijToyota vrij gevraagd om mee te doen aan het programma”, legt hij uit. “Dat kreeg ik niet.Dan heb ik maar gezegd: dan kom ik helemaal nietmeer.”

Mode is een nevenactiviteit. Sinds de uitzendingen op vtm lopen, wordt Mustafa Gulbas geregeld gevraagd voor workshops. Steeds vaker gebeurt het dat hijwordt aangesproken door dames die originele feestkleding willen.

“Eenmodehuis heeft zich nog altijd niet gemeld”, zegt hij. “Ikweet ook niet of ik dat wel wil. Het aanbod zoumijmoeten liggen.Wat ik écht wil, is een eigen collectie. Dat is de droomvan elke ontwerper,maar ik besef best dat hetweinig realistisch is.”

Kenzo

De 36-jarige Mustafa Gulbas is van Turkse afkomst. Hij was pas één jaar toen hij met zijn ouders in Uden, Noord-Brabant, terecht kwam. Van kleins af had hij interesse voor mode: “Ik keek met mijn zusje naar tv en probeerde die kleren na te tekenen.”

Met het oog op een terugkeer naar Turkije wou zijn vader dat hij timmerman werd, maar de jonge Mustafa koos voor modeontwerper.Hij studeerde aan de kunstacademies van Arnhem en Utrecht en liep stage bij Kenzo, in Parijs. “Namijn opleiding vond ik niet meteen werk in de branche”, vertelt hij. “Ik ben dan begonnen met het inkopen van kleding in Turkije,die ik verkocht op de markten en aan marktkramers. Intussen had ik mijn vrouw leren kennen en ben ik in Hasselt komen wonen. Hier kon ik handschoenen en sjaals ontwerpen voor een bedrijf dat helaas failliet is gegaan.Nu ben ik in gesprek met een fabrikant van schoenen die zijn imago eigentijdser en sportiever wil maken.”

Kunstwerk

Mustafa Gulbas is al enkeleweken de laatste mannelijke kandidaat die nog in de wedstrijd zit.

“Via ‘DeDesigners’ hoop ik erkenning tekrijgen als modeontwerper”. zegt hij. “Ik hoef niet te winnen. Ik zie het als een middel om kansen te creëren.”De sfeer in het huis noemt hij goed,maar: “Naargelang we met minder waren, steeg de spanning. De programmamakers stuurden het daar ook wel een beetje op aan.” “Dat we bestendig onder druk stonden, was iets waar ik wel mee om kon. Soms iets te goed misschien. Ik vond het niet zo erg als iets nog niet in detail af was. Als je de idee maar zag. De opdrachten waren immers ook geen realiteit. Niemand maakt een jurk in tien uur. ”

Jaak VANDYCK