"Het regent tranen in Dendermonde"

Maandagavond had een kort rouwmoment plaats voor het kinderdagverblijf Fabeltjesland. Het stadsbestuur van Dendermonde wilde zo de slachtoffers van het drama dat vrijdag plaatsvond, herdenken. Er is heel veel volk komen opdagen. "Het regent tranen in Dendermonde", zei de burgemeester achteraf.

ikerremans

Heel veel jonge gezinnen en dorpsgenoten zakten af naar Fabeltjesland om in stilte te rouwen. De burgemeester van Dendermonde, Piet Buyse, en de OCMW-voorzitter, Theo Janssens, hebben een toespraak gehouden.

'Zwarte dag'

"Tranen bij de hulpverleners, bij de OCMW-voorzitter en het personeel, bij ouders, grootouders, familieleden en vrienden van slachtoffers, en soms ook tranen van geluk bij zij die weten waaraan ze ontsnapt zijn. Daarom zoeken we troost bij elkaar", zei Buyse.

"Vrijdag 23 januari was een zwarte dag", nam Janssens over. "Toch kwamen bij dit drama bij vele mensen de beste eigenschappen naar boven. Zowel professionelen als vrijwilligers kwamen onvoorwaardelijk op voor elkaar."

De OCMW-voorzitter zei voorts dat het zinloos geweld een blijvend litteken heeft veroorzaakt in de stad. "We zullen er als achterblijvers alles aan doen om de kinderen uit onze stad, ons land en de wereld een rimpelloos bestaan te bieden dat ze nodig hebben en verdienen."

Regering

Premier Herman Van Rompuy en zijn echtgenote en alle vicepremiers waren aanwezig. Ook Oost-Vlaamse kopstukken Pieter De Crem, Guido De Padt en staatssecretaris Etienne Schouppe woonden het rouwmoment bij.

Ook de hele Vlaamse regering was van de partij. De ministers legden een rouwkrans en zullen later op de avond praten met hulpverleners die vrijdag in actie kwamen.

Teddyberen

Voor het kinderdagverblijf liggen momenteel ook vele bloemen en teddyberen. Na schooltijd zakten heel wat mensen al af naar Fabeltjesland. Ze lazen brieven voor om de getroffen families te troosten en de hulpverleners te bedanken.