Advocaat Dutroux: "Ik ben blij dat ze mij niet gevraagd hebben"

Kim De Gelder heeft maandag in de persoon van Jaak Haentjes een advocaat toegekend gekregen. Begrijpelijk stond niemand te springen om de 20-jarige dader van de gruwelijke steekpartij te verdedigen, zo ook Ronny Baudewyn niet. De voormalige advocaat van Marc Dutroux toont zich erg opgelucht dat hij het niet is geworden.

kscherpenberg

"Ik ben blij dat ze mij niet gevraagd hebben om Kim De Gelder te verdedigen. Het proces Dutroux heeft mijn weerbaarheid, zeker bij zaken met kinderen, blijkbaar opgebruikt. Ik heb het nu bijvoorbeeld moeilijker met rechtszaken voor de jeugdrechtbank dan met een zware overval. Ik kan er niet meer tegen dat weerloze wezens aangevallen worden."

Vijand

Als de advocaat van Dutroux weet Baudewyn wat het is om plots publieke vijand te worden. "Plots moet je aan iedereen verantwoording afleggen, ook aan je eigen kinderen. Je kweekt ook een gezonde achterdocht. In het begin konden we als verdediging nauwelijks zomaar op publieke plaatsen komen. In de loop van het proces durfden we wel al eens op restaurant gaan, maar we kozen altijd de tafel die het verst van de ingang stond en zaten steeds met onze rug tegen de muur. Zo konden we altijd zien wie op ons af kwam."

Baudewyn kreeg na verloop van tijd toch weer het respect van de mensen terug. "Dat komt omdat ik als enige Nederlandstalige advocaat veel tijd heb gekregen van de media om uit te leggen waarom ik het deed en waarom iedereen recht heeft op verdediging."

Toga

"Toch bleef het altijd opletten voor labiele mensen. Ook je omgeving, zelfs journalisten zijn daar dan mee bezig. Zo viel het tijdens het proces op dat ik plots een gat had in mijn toga. Had iemand met een brandend zuur gegooid? Nee, mijn toga had gewoon teveel over de grond gesleept."

Of dat hij nu spijt heeft dat hij Marc Dutroux verdedigde? "Ik deed het om een confrater, de betreurde Daniel Kahn, te helpen, maar ook en vooral voor de geest van het beroep. Als je overal verkondigt dat iedereen het recht heeft op verdediging, moet je niet weglopen als puntje bij paaltje komt. Ik heb het niet zo met collega's die hun zaken 'selecteren' en hun staart intrekken als het moeilijk wordt."

Reclame

"Ik ga daar niet flauw over doen, je maakt ook reclame voor jezelf door in zo'n grote zaak te stappen. Het is alsof je als voetballer van een modale Belgische eersteklasser plots de finale van het WK mag spelen met de Braziliaanse ploeg."

Baudewyn heeft ook nog een waarschuwend woord over voor zijn collega, Jaak Haentjes. "De zaak leidt nu al zijn eigen leven en daar zal hij niets aan kunnen veranderen. Van objectieve rechtspraak zal geen sprake zijn, want het hele proces zal al in de media gevoerd zijn. Alles zal al gezegd en geschreven zijn over deze zaak."

Mediastorm

Hij adviseert de man uit Lokeren het volgende: "Neem uitgebreid de tijd om uit te leggen waarom je de verdediging van deze man op jou neemt, zodat de mensen het begrijpen. En gebruik de media daarvoor. Want een ding is zeker: je komt terecht in een mediastorm. Iedereen zal op alles commentaar willen."

Meer over Kim De Gelder