8.000 banen op de helling bij farmareus Pfizer

Het farmaceutisch bedrijf Pfizer gaat zo'n 10 procent van het personeelsbestand ontslaan. Dat komt neer op 8.000 banen. Naast het schrappen van banen wil Pfizer ook de deuren van vijf fabrieken sluiten. Maandag werd ook bekend dat Pfizer concurrent Wyeth overneemt voor een bedrag van 68 miljard dollar.

ikerremans

Pfizer heeft een lening van 22,5 miljard dollar gekregen om de overname van Wyeth te kunnen verwezenlijken. De twee bedrijven willen nu gaan besparen op het personeel, vooral in de afdelingen verkoop, onderzoek en ontwikkeling en productie. Het gaat in totaal om 8.000 jobs. Daarnaast wil het Amerikaanse bedrijf ook van 46 naar 41 productievestigingen gaan.

België

Door de overname blijft Pfizer duidelijk de grootste speler in de farmaceutische sector. In 2003 nam Pfizer Pharmacia al over voor 64 miljard dollar. De nettowinst van het bedrijf daalde wel met 90 procent door een schikking voor pijnstiller Bextra die 2,3 miljard dollar kostte.

Het is nog niet duidelijk of de ontslagengolf ook ons land zal treffen. Pfizer heeft zes vestigingen in ons land: Elsene, Puurs, Bornem, Louvain-la-Neuve, Anderlecht en Nossegem. Er werken 2.900 mensen. In Ottignies in Waals-Brabant is ook een vestiging van Wyeth gelegen. Daar werken 400 mensen.