Regering IJsland neemt ontslag door economische crisis

De premier van IJsland, Geir Haarde, heeft het ontslag van zijn regering aangekondigd. IJsland zit al enkele maanden in financiële moeilijkheden door de economische crisis en de regering kwam daardoor in een lastig parket.

ikerremans

Het ontslag van de regering, die sinds mei 2007 aan de macht is, komt er na mislukte gesprekken tussen de coalitiepartners. De bankensector, waarvan IJsland voor een groot deel afhankelijk is, zakte in oktober volledig in elkaar door de economische crisis. Werkloosheid en prijsstijgingen waren daarvan het gevolg.

'Heel jammer'

De laatste weken vonden verschillende betogingen plaats in het land. De regering, de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij van de premier en de sociaaldemorcratische partij, kreeg de schuld voor de financiële crisis en demonstranten eisten ontslag.

"Ik vind het heel jammer dat we niet kunnen verder gaan met deze coalitie. Ik geloof dat dat de beste oplossing was geweest", verklaarde de premier maandag.

Vorige week nog vroeg Haarde om vervroegde verkiezingen op 9 mei. Hij zei daarbij dat hij zelf geen kandidaat zou zijn wegens gezondheidsredenenen. Die beslissing blijkt nu niet voldoende om de woedende bevolking te bedaren.