Topman ING stapt op, bankengroep schrapt 7.000 jobs

ING wil in 2009 wereldwijd ongeveer 7.000 banen schrappen. De van oorsprong Nederlandse bank met 130.000 werknemers verwacht in 2008 een verlies van 1 miljard euro. Topman Tilmant trekt zijn conclusies en stapt op.

ghouben

De bank heeft het nieuws maandagmorgen voor beurstijd bekend gemaakt. Vergeleken met het verlies van collaga-bankiers valt het resultaat van ING mee. Fortis ging zoals bekend 19 miljard euro in het rood, KBC verwacht voor 2008 een verlies van ongeveer 2,5 miljard euro.

300 banen in België

In België zouden de gevolgen volgens vakbondsbronnen beperkt blijven tot ongeveer 300 banen. Hierbij zouden naakte ontslagen vermeden worden, de personeelsinkrimping kan gerealiseerd worden door het niet vervangen van zestigplussers.

De ING-groep telt in ons land een kleine 800 kantoren. Op 16 januari dit jaar maakte de bank al bekend dat bij ING Investment Management, de afdeling vermogensbeheer, meer dan 100 banen zullen worden verplaatst naar Den Haag.

Het onderliggend resultaat van de groep - zonder rekening te houden met ondermeer afwaarderingen - zal naar verwachting uitkomen op een verlies van 0,4 miljard euro. De bankendivisie zou een positief nettoresultaat boeken van 0,5 miljard euro, terwijl de verzekeringsdivisie een onderliggend nettoverlies van 0,9 miljard euro zal moeten rapporteren. ING wil met de 7.000 te schrappen banen ongeveer 1 miljard euro besparen in 2009. De bank krijgt van de Nederlandse overheid een garantie voor 80 procent van zijn problematische Amerikaanse kredieten. Eind 2008 pompte Nederland al 10 miljard euro in ING.

Maandag raakte ook bekend dat onze landgenoot Michel Tilmant zijn functie van ceo van ING Groep neerlegt. Hij doet dat volgens De Tijd 'in het licht van de uitzonderlijke gebeurtenissen in de voorbije maanden en gelet op zijn persoonlijke toestand'. Tilmant wordt opgevolgd door Jan Hommen.