Onontplofte munitie belooft meer doden in Gaza

In Gaza zijn kinderen intussen gewend aan onontplofte raketten, spelen rond de tuigen en stoken er zelfs vuurtjes.

wverhaert

“Wat moeten we anders doen?” vraagt Mohamed Zani. “Dit is nu eenmaal de situatie waarin we moeten leven.” Zani heeft de civiele bescherming van Gaza op de hoogte gebracht. Die is echter zelf gebombardeerd tijdens de Israëlische aanval en kampeert nu in een tijdelijk hoofdkwartier in het Al-Shifa ziekenhuis.

De overheid in Gaza mist het geld, de gereedschappen en de know-how om de wapens op de ruipen. “Ik weet niet wie ik anders moet bellen”, zegt Zani. “Het lijkt alsof niemand ons kan helpen.”

Het Israëlische offensief is voorbij, maar het ongekende aantal onontplofte bommen en projectielen dat is achtergelaten is een “grote bedreiging” voor de burgerbevolking, zo waarschuwde het Internationale Rode Kruis deze week.

Dichtbevolkt

Omdat Gaza een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld is – meer dan 1,5 miljoen mensen op een strook van veertig kilometer lang en tien kilometer breed – is de kans dat de achtergelaten munitie slachtoffers zal blijven maken enorm groot, zegt de hulporganisatie. Donderdag nog stierven twee kinderen op die manier in Shaaf, te oosten van Gaza Stad.

De organisatie haalde twee wapendeskundigen naar Gaza om een inschatting te maken van de hoeveelheid munitie en de plaats waar de projectielen zich bevonden. “De scholen gaan weer open en kinderen komen weer op straat”, zegt Iyad Nasr van het Rode Kruis. “Als we niet snel bepalen waar er wapens liggen, dan zullen de gevolgen tragisch zijn.” Er zijn onder meer rapporten van onontplofte munitie Zahwa Rosary School in Gaza Stad en het hoofdkwartier van de hulporganisatie van de Verenigde Naties UNRWA.

Bron: JG (IPS)