Leerlingen leren ondernemen

Meer dan 60 minibedrijfjes uit Limburg, de Kempen en Vlaams-Brabant namen gisteren deel aan de vijftiende editie van de verkoopdag in Shopping 1 in Genk.

Dat is het hoogtepunt van de mini-ondernemingen die jaarlijks georganiseerd worden door de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met Voka, de Kamer van Koophandel Limburg. Beide organisaties willen met het project studenten en leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs op een leuke manier laten ondervinden wat ondernemen betekent. Wij pikten er enkele leuke uit.

Genk

Ondernemers

in de prijzen

Vlajo en Voka reikten gisterend ook prijzen uit. Zo ging de prijs voor de meest innovatieve onderneming naar EPR van de school Provil in Lommel. Ecosence van KTA2 in Hasselt won met de beste standinrichting. LC Divine van Bovenbouw Sint Michiel in Leopoldsburg had dan weer de beste klantbenadering en Reduce van KA1 Hasselt won op vlak van duurzaam ondernemen. De prijs voor beste ondernemerschap in zijn geheel ging naar BI Gadgets van de KA Leopoldsburg. De publieksprijs ging naar het project Food-Loose van de leerlingen van Bovenbouw Sint Michiel in Leopoldsburg.CN

Nieuw leven voor lp’s

Wie dacht dat oude lp’s alleen nog maar goed waren voor het schroot heeft het mis. De leerlingen van het zesde jaar boekhouden en informatica van campus Plinius van het KTA in Tongeren gebruiken ze ook in het dagelijkse leven. “We maken er kunstwerkjes mee om bijvoorbeeld met een spiegel of met afbeeldingen aan de muur te hangen”, zegt Silke Leunen. “Als je de lp’s bewerkt met warm water, kan je ze een nieuwe vorm geven en er bijvoorbeeld mandjes van maken om beertjes in te leggen. Hoe we aan de lp’s komen? Die zijn we gaan ronselen op school en bij familie.”

Hulde aan van Gogh

Op de toonbank van het zevende jaar brood- en banketbakkerij van de Hotelschool in Hasselt liggen erg opvallende gebakjes. “Voor het uitwerken van die gebakjes hebben we onze inspiratie gehaald bij 64 verschillende kunstenaars”, zegt Michael Cillen van TaArt. “Eén van onze gebakjes hebben we met chocolade in de vorm van een zonnebloem uitgewerkt. Daarin zit onder meer plattekaas en perzik en dat alles bedekt met een karamelsausje. Als kroontje op het gebak hebben we een stuk chocolade in de vorm van een oor gelegd. Het is onze hommage aan Vincent van Gogh.”

Goedkope gadgets

Aan de stand van de Provinciale Handelsschool in Hasselt hebben ze hun best gedaan om de aandacht te trekken met gadgets en andere hebbedingetjes. Er liggen Valentijnpakketjes, designpennen, paraplu’s, zakrekenmachientjes, juwelen, kaarshouders, notitieboekjes en nog veel meer. “Dit zijn dingen waarvan we weten dat een mens ze altijd wel leuk vindt en graag aanschaft. Zeker als je ze tegen een lage prijs kan aankopen”, zegt Michael Jorissen van het team Goodielicious. “En het slaat aan. De reacties zijn uitermate positief en de verkoop loopt goed.” Chris NELIS

dateline


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio