Circuslessen in asielcentrum

De vzw BalanCIRk organiseert circusopleidingen voor alle belangstellenden. Dat gebeurt met eigen cursussen en ook met workshops in scholen en bij verenigingen. Voor het eerst gaat de vzw nu zo’n opleiding geven aan kinderen van het asielcentrum in Bevingen (Sint-Truiden).

“Wij geven circusopleidingen aan alle belangstellenden, jong of oud, ervaring of geen ervaring”, vertelt Wouter Wijnants, samen met Jonas Verbeeck en Stan Grauwels de drijvende kracht achter BalanCIRk. “Onze eigen lessen vinden, gedurende het schooljaar, plaats op woensdagnamiddag en op donderdagavond. Het gaat telkens om een uurtje les, op woensdag in de sporthal van het ‘klein atheneum’ aan de Maastrichterstraat in Hasselt, op donderdag in onze zaal in Alken en in de sporthal van de Xios Hogeschool in Hasselt.”

“De deelnemers leren allerlei circusvaardigheden aan: op één wiel rijden, borden op een stokje laten draaien, spelen met de diabolo, rollebollen, goochelen, enzovoort. Daarnaast zijn workshops mogelijk voor iedereen die ons vraagt: scholen, verenigingen, vakantiewerkingen, enz.”

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de vzw nu een project opzetten in het asielcentrum in Bevingen: “Tussen pot en pint heeft een verantwoordelijke van het asielcentrum ons eens gepolst om een cursus voor de kinderen van het asielcentrum op te zetten. De situering in het asielcentrum geeft de workshop een meerwaarde. De slotvoorstelling zal het zelfbeeld van de kids positief beïnvloeden.” Ook het naaiatelier en de muziekgroep van het centrum worden bij het project betrokken.

De vzw BalanCIRk krijgt 3.597 euro steun voor de organisatie van een cursus circustechnieken van tien lessen voor kinderen van het asielcentrum in Bevingen. “De vorming zal in twee groepen gebeuren”, legt Wouter Wijnants uit.

“In de voormiddag worden de kids vanaf 7 jaar verwacht, in de namiddag de tieners. Ze zullen de courante circustechnieken leren. Apotheose van de reeks wordt een voorstelling ergens in april. Dan kunnen de deelnemers aan familie, vrienden en andere bewoners van het asielcentrum tonen wat ze hebben geleerd. Het naaiatelier van het asielcentrum zal de kleren maken en de muziekgroep zal voor begeleiding zorgen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio