Samen huiswerk maken

Met 2.500 euro steun kan Gastvrij Sint-Truiden zijn project ‘Spelend leren met mama’ voortzetten. “Sommige kinderen van allochtone ouders kampen met een achterstand in vaardigheden, omdat ze de kleuterklas hebben gemist”, legt Michèle Tabruyn uit. Die jongens en meisjes weten bijvoorbeeld niet hoe ze met een schaar moeten werken, doodeenvoudig omdat ze nog ooit een exemplaar in hun handen hebben gehad. Op educatieve namiddagen kunnen ze - samen met hun mama’s - die vaardigheden wel inoefenen. In overleg met de scholen kopen we ook bijpassende spelen aan. De knutselnamiddagen zijn tegelijk een goede oefening in het Nederlands.”

De vzw Gastvrij Sint-Truiden organiseert projecten voor de integratie van allochtonen, zowel volwassenen als kinderen. Voor het project ‘Spelend leren met mama’, dat kleuters basisvaardigheden wil aanleren, krijgt Gastvrij Sint-Truiden steun van Een Hart voor Limburg.

“Sint-Truiden telt een duizendtal allochtonen”, legt penningmeester Michèle Tabruyn van Gastvrij Sint-Truiden uit. “De meesten zijn Indiërs, gevolgd door immigranten uit het voormalige Oostblok.” Een eerste initiatief dat allochtonen en autochtonen samenbrengt zijn de praatgroepen. Michèle Tabruyn: “Twee keer per week, op maandagvoormiddag en donderdagavond, zitten de deelnemers rond de tafel voor een babbel over actuele onderwerpen of over praktische zaken, zoals naar de post gaan of winkelen bij bakker en slager. Zo’n training wordt ook vaak effectief in praktijk gebracht. Nederlands spreken is uiteraard de regel in de praatgroep. In het eigen gezin is die stap vaak nog veel te groot.”

Voor kids organiseert Gastvrij Sint-Truiden huistaakbegeleiding. “Elke woensdagnamiddag en donderdag na de lesuren kunnen de kinderen hier komen studeren. Een vijftal vrijwilligers staat in voor de begeleiding. Het gaat in hoofdzaak om jongens en meisjes van de basisschool, maar ook leerlingen van het secundair onderwijs zijn welkom.” ‘Bazar Bizar’ is de ‘winkel’ met tweedehandse spullen van Gastvrij Sint-Truiden. De ombudsdienst biedt antwoord op vragen over huisvesting, energievoorziening, enz. De ombudsdienst houdt maandag en woensdag spreekuur van 16 tot 19 uur, de andere weekdagen van 9 tot 12 uur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio